Järelvaadatav: Kalev/Cramo sai Ühisliigas hooaja kaheksanda kaotuse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korvpalli Ühisliigas viimasel kohal asetsev Kalev/Cramo sai hooaja kaheksanda kaotuse, kui jäi võõrsil 84:87 alla Minski Tsmokile.

Pärast avaveerandil omatud 16:14 eduseisu pääses Kalev uuesti ette alles 6.12 enne kohtumise lõppu, kui Gregor Arbet murdis korvi alla ja tegi skooriks 70:69. Nende kahe episoodi vahepeal oli Minski edu olnud kui lõõtspill - vahepeal 12, 13 või 14 punkti, aga siis jälle kohati kõigest kaks või kolm silma.

Aga viimast veerandaega 59:64 kaotusseisust alustanud Kalev seejärel enam Minski pikalt eest ei lasknud. Eespool mainitud Arbeti tabamusele järgnes korvidevaene periood, kui kolme minuti jooksul teeniti punktilisa vaid vabavisetest.

3.09 enne lõppu viis Christopher Czerapowicz Minski 75:72 juhtima. Pärast Kalevi time-outi tabas sama mees veel korra, aga Kristjan Kangur vastas kohe ning Branko Mirkovici kolm täpset vabaviset 1.48 enne lõppu tõid tabloole 77:77 viigi.

Minskile kingiti küll kohe kolm vabaviset vastu, ent Czerapowicz tabas vaid ühe (78:77). Järgmisel rünnakul pääses Kalev kaks korda vabalt kaugviskele, aga ei tabanud kumbagi. Minsk tabas, aga Isaiah Briscoe vastas (80:79). Minski rünnak luhtus, aga siis tegi Briscoe 32,2 sekundit enne lõppu rumala pallikaotuse.

See saigi saatuslikuks. Minsk võttis aja maha ja koostas plaani, mis viidi hiilgavalt ellu. Pika rünnaku lõpetas Czerapowiczi kaugvise, mis sopsas ja viis võõrustajad 9,2 sekundit enne lõppu 83:79 juhtima. Sealt oli midagi päästa väga ebatõenäoline, aga Mirkovici tabas kolmese (83:82) ja 5,2 sekundit enne lõppu tehti Minskile viga.

Võõrustajate vabavisked tabasid (85:82) ja siis tehti 1,5 sekundit enne lõppu Briscoe’le viga. Ameeriklane tabas esimese, aga kogemata ka teise (tegelikult läks Briscoe mööda viskama, et anda omadele võimalus lauapall teenida). Seisul 85:84 kasutas Minsk 1,5 sekundit enne lõppu ära viimase mõtlemisaja, millega saadi aut Kalevi väljakupoolele.

Vaja oli selle ajaga mitte palli kaotada ja Eesti klubi viskele lubada. Kalev jõudis teha vea. Minsk asus vabavisetest 87:84 juhtima, mis jäi ka lõppskooriks, sest Arbeti enda väljakupoolelt sooritatud sireenivise ei tabanud.

Tsmoki sai tabelisse viie kaotuse kõrvale neljanda võidu. Kalev on ühe võidu ja kaheksa kaotusega 13 meeskonna konkurentsis viimane.

Enne mängu:

Kalev/Cramo leedulasest peatreener Donaldas Kairys on koduses meistriliigas nopppinud kohustuslikud võidud ning Ühisliigas näidati hambaid Moskva CSKA-le. Täna seisab aga ees nii-öelda esimene tõsisem proovikivi. Võit oleks äärmiselt magus ja vajalik.

Kalev/Cramo on kaheksa mänguga teeninud vaid ühe võidu ning paikneb liigatabelis viimasel positsioonil, Tsmoki hoiab kolme võiduga seitsmendat kohta.

Millise vastasega on tegemist?

Valgevene esimeeskonnal on kaheksast mängust kolm võitu, millega ollakse turniiritabelis parima mitte-Venemaa meeskonnana seitsmendal kohal. Tsmoki on sel hooajal näidanud väga kvaliteetset mängu – Ühisliigas on jagu saadud Astanast, Parmast ja Nižni Novgorodist.

FIBA Europe Cupil võideti alagrupp kolme kvaliteetse vastase – Alba Fehervari, Charleroi ja Bnei Herzliya – ees. Pääs Meistrite liigasse jäi viie punkti kaugusele, kui viimases eelringis jäädi napilt alla Prantsusmaa meeskonnale Nanterre.

Statistika põhjal Tsmokil selget liidrit pole – kuus meest on hooaja keskmiseks kogunud üle seitsme punkti: need on Rootsi koondislane, ohtlik kaugviskaja ja korralik lauavõitleja Chris Czerapowicz (26, 201), kes Nižni vastu viskas 24 punkti ja näiteks Saratovi vastu kaugelt 5/10; tagamängija Devon Saddler (26, 183), tsenter David Kravish (25, 208), põhimängujuht bosnialane Filip Adamovic (28, 183) ning kaks staažikat Valgevene koondislast ehk meie meeste vana tuttavat – Nikita Meštšerjakou (29, 201) ja Aliaksandr Kudrautsau (37, 190; kaugvisked Ühisliigas seni 9/15).

Hooaja vältel on korralikult mänguaega teeninud ka kogu vahetusmeeste ešelon, kelle seas põnevaim kuju on noor Maksim Salaš (21, 206), mulluse U20 B-divisjoni EM-i säravaim mängija ja neli aastat tagasi meie Karl-Robin Jürjensi meeskonnakaaslasena Euroliiga noortesarja finaalturniiril mänginud mees.

Tsmoki peatreenerina tegutseb esimest hooaega Aleksandr Krutikov, kes on ka Valgevene koondise peatreener.

Kalev/Cramo ja Tsmoki senine omavaheliste mängude seis on 3:3, kumbki meeskond pole veel suutnud võõrsil võita. On parim aeg see «traditsioon» murda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles