Tammjärve supersõit lõpetas Eesti suusatajate 1373-päevase ootuse! (1)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Tammjärv.
Karel Tammjärv. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Davosi MK-etapil saavutas Karel Tammjärv meeste 15 km vabatehnika eraldistardis 13. koha, mis on tema karjääri parim tulemus. Viimati jõudis Eesti suusataja MK-sarjas distantsil (loe: mitte sprindis) punktikohale 1373 päeva tagasi.

Viimati jõudis Eesti suusataja MK-sarjas distantsil punktidele 2014. aasta 8. märtsil, kui Algo Kärp sai Holmenkollenis meeste 50 km ühisstardist klassikasõidus 16. koha.

Millega tegeleb äsja oma karjääri parima sõidu teinud sportlane pärast pingutust? Hingamisega, naeris väsinud, aga rahul Tammjärv vastuseks. «Finišijoone ületasin valugrimassides. Anti (Saarepuu, treener) karjus igal ringil tõusu otsas nii kõvasti, et oli võimatu mitte kõike endast välja panna,» lisas suusataja, et tema jättis täna kõik rajale.

«No näed, inimesed on arenemisvõimelised,» rääkis Tammjärv karjääri parimast tulemusest. «Juba hooaja algus näitas, et vabatehnikas tuleb päris hästi välja. Kaks nädalat tagasi jäi Kuusamos kahjuks vabatehnikasõit sõitmata – ei läinud tervisega riskima – aga ootasin kannatlikult oma võimalust, mis nüüd saabus.»

Tammjärve tulemusele pani tugeva õla alla ka määrdemeeskond. «Raul Seema tõi enne seda etappi Fischerist uued suusad ja vahetas mõned vanemad paarid välja. Värske mustriga suusk töötas siin värske lume peal väga hästi. Nendest vanadest suuskadest, millega ma terve eelmise aasta iga ilmaga sõitsin, sest nad olid lihtsalt nii head, leidsin nüüd ühe veel parema paari. Seda oli ka näha – kuulsin, et ringi teised pooled tulin allamäge päris kiiresti,» kiitis eestlane.

Võistluse võitis prantslane Maurice Manificat, mis tähendas, et esimest korda sel hooajal ei lõppenud MK-etapp Johannes Hösflot Kläbo võiduga. Põhjus oli lihtne: norralane ei startinud. Manificat'le järgnesid venelased Sergei Ustjugov (+4,0) ja Aleksander Bolšunov (+14,6).

Tammjärv jagas 13. kohta koos Jea-Marc Gaillard'ga (Prantsusmaa), mõlemad kaotasid Manificat'le 1.10,6. Tammjärv läbis võistlusmaa tõusvas joones. Esimese 5 km pikkuse ringi järel oli ta 25. kohal (+24,9), ent oli 10 km vaheajapunktis tõusnud 18. kohale (+55,2). Viimase ringiga kerkis Tammjärv veel viis kohta.

Tammjärv teenis 600 Šveitsi franki auhinnaraha ja 20 MK-punkti, mis asetavad ta sarja üldkokkuvõttes hetkel 55. kohale. Ühtlasi tagas Tammjärv tänase sõiduga koha Pyeongchangi olümpiakoondises, sest vastavalt statuudile pääsevad olümpiale kõik sportlased, kes jõudnud tänavu MK-sarjas 20 parema sekka.

Varem oli see norm täidetud Marko Kilbil ja Raido Ränkelil, kes saavutasid hooaja esimesel MK-etapil Rukal klassikasprindis vastavalt 11. ja 15. koha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles