Galerii: Allar Levandi kingib mõttekaaslastega Soome rahvale tänuks monumendi (6)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olümpiasangar Allar Levandi eestvedamisel teevad mitmed tunnustatud Eesti ettevõtjad ja ühiskonnategelased ühise kummarduse Soome rahva ees ning püstitavad oma kapitali ja mõttekaaslaste annetuste toel Tallinna südalinna monumendi.

Eesti ja Soome riigi 100. aastapäeva puhul valmiv monument avatakse hiljemalt aasta pärast. Tänaseks on Allar Levandi ja tema toetajate üleskutsele vastanud mitmed hinnatud Eesti skulptorid. Visuaalse ja käegakatsutava nägemuse monumendist, mis kujutab kahe rahva kaugesse ajalukku ulatuvat sõprust, on konkursile esitanud juba Kalle Pruuden, Gea Sibola Hansen, Hannes Starkopf, Tauno Kangro, Mati Karmin ja Tiiu Kirsipuu. 

1988. aastal Calgary olümpiamängudelt Eestile kahevõistluses pronksi toonud Allar Levandi sõnul on igaühel kindlasti oma lugu, mille eest ta tahaks Soome rahvast kas või aastakümneid hiljem tänada.

“Minul on neid mitu. Näiteks üks lugu on aastast 1986, mil meid pandi ühel võistlusel segameeskondadesse teiste riikide koondistega. Mina kui kõige noorem toonasest Nõukogude Liidu meeskonnast sattusin kokku soomlastega. Täpsemalt nende toonase olümpiamedalisti Jouko Karjalaineniga. Meie kohtumine lõppes toona sellega, et ta kinkis mulle Soome suusakoondise kindad. Te ei kujuta ette, mida see minusuguse noore sportlase jaoks tähendas. Ma kindlasti ei saa öelda, et tänu sellele võitsin ma 1988. aastal Calgarys pronksi, aga see kingitus jäi mulle meelde eluks ajaks. Ma tundsin tänu nendele kinnastele, et ma olen nüüd parem sportlane. Need kindad on mul tänaseni alles. Aga veel kord – see on vaid üks lugu paljudest, mille pärast olen soomlastele väga tänulik ja mille pärast väärib Soome rahvas minu arvates vähemalt üht monumenti,” kirjeldas Levandi oma algatuse tagamaid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles