Ari Vatanen mängis Toyota suhtlusel Oleg Grossiga põnevat rolli

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Autospordi Liidu president, kunagine ralli maailmameister ja endine Euroopa Parlamendi liige Ari Vatanen hindab Ott Tänaku ja Martin Järveoja siirdumist Toyotasse kõrgelt. Seejuures oli ka Vataneni käsi eestlaste üleminekul omajagu mängus.

Vatanen rääkis Postimehega Saku Suurhallis peetud pidulikul galal «Eesti Autospordi Tähed 2017»

Loomulikult pean ma küsima, millised olid teie emotsioonid, kui saite teada, et Ott Tänak ja Martin Järveoja liituvad Toyota meeskonnaga? Teades, kui palju on Toyota seotud Soomega.

«Mitte isegi vaid fakt, et Toyota meeskond põhineb Soomel, kuid muidugi on see üsna imeline. Nad on professionaalne meeskond, kellel on kõik võimalused ja vahendid autot arendada. Ta on lõpuks täielikult professionaalses keskkonnas. Kui seal polnuks aastate jooksul Oleg Grossi toetust, poleks Ott sinna jõudnud. Tal on alati olnud puhas talent, aga kahjuks nõuab meie sport ka muid vahendeid. Õnneks Ott on jõudnud nii kaugele. Ta on jõudnud sinna, kus ta väärib olemist.

Nüüd on kõik tema kätes. Ma olen seda alati öelnud, et kuigi see võib veidi aega võtta, võib ta tulla maailmameistriks. Ta võib tulla maailmameistriks ka järgmisel aastal. Muidugi on konkurents väga tihe, aga isegi kui see võtab viis aastat, siis pole pettumuseks põhjust. Seal on väga vähe sõitjaid, kes on sellisel tasemel. Kui mõtleme järgmisele hooajale, siis ta on üks peamisi tiitlisoosikuid.

Tema auto on usaldusväärne, meeskond on küll uus, aga ta kohaneb hästi, sest suur osa meeskonnast asub Tallinna lennujaama läheduses.  See on imeline Soome-Eesti koostöö iga kandi pealt. Loodan tõesti, et see õnnestub.

Jaapani tootjatel on alati pikaaegne tööstrateegia, nad ei anna kergelt alla. Võib-olla aasta pärast, võib-olla viie aasta pärast, saame MM-tiitlit siinsamas (intervjuu toimus Saku Suurhallis- toim) lähitulevikus tähistada.»

Kas mõni soomlane, näiteks Tommi Mäkinen, küsis teilt tema kohta?

«Loomulikult, aastate jooksul oleme ikka seda arutanud. Ausalt öeldes viisin tänavu Jyväskylä rallil kokku Tommi Mäkineni ja Oleg Grossi. Loomulikult oli see tehing taustal toimumas, aga õiged inimesed peavad omavahel kohtuma.  Arvan tõesti, et Toyota on järgmisel aastal tõesti tugev. Nüüd saab Ott näidata, milleks ta võimeline on.»

Rääkisite oma kõnes, et on nii palju noori sõitjaid, kes peavad esile tõusma. Keda te arvate, kes võiks olla järgmine Ott Tänak? 

«Seda on võimatu öelda. Olen ka varem maininud, et püramiid peab alt olema hästi laiapõhjaline, muidu me ei jõuaks väga kõrgele. Meie peamine väljakutse ongi nii FIA-s, Eesti kui Soome alaliidus tagada mõistlike vahenditega juurdepääs sellele tasemele.

Mootorisport on juba oma loomult kulukas, isegi suusatamine on praegu kallis, sest varustus on nii kallis! Selline väljakutse on meiesugustele riikidele kõvaks pähkliks, meil pole sellist majanduslikku võimekust nagu Inglismaal, Prantsusmaal või Saksamaal.

Aga Eesti on nii mitu korda tõestanud, mida väikesele suurusele vaatamata teha suudetakse. Kui endasse uskuda, kui hingestatus on kõrgel.. Nagu te olete tõestanud laulupidudega. Kui me oleme koos, kui me oleme riigina ühtsed, võime teha imesid. Ja nii uued Otid tulevadki. See on puhtalt hingestatuse küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles