Kalevist lahkunud Tass: Kairys lubas 40 minutit, aga siis ütles, et mänguaeg tuleb ise välja teenida

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matthias Tass
Matthias Tass Foto: TTÜ korvpalliklubi Facebooki lehekülg

Kalev/Cramo ridadest omal soovil lahkunud ja TTÜ korvpalliklubiga liitunud Matthias Tass rääkis uue tööandja Facebooki-lehel avameelselt Kalevis veedetud ajast ja põhjustest, miks ta otsustas sealt lahkuda. Muuhulgas märkis Tass, et ei suutnud uue treeneri Donaldas Kairyse lubadusi uskuda.

«Esmalt ikkagi mängukogemus,» loetles Tass klubivahetuse põhjuseid. «Treener, kes on mu kõige suurem tugi olnud, Sixten [Tomingas], ütles ka, et mängukogemus, mille oleksin pidanud saama sel aasta... kolmas kuu hooajast, neli mängu selle ajaga on ikka vähe. Minuteid oli äkki 18? Iseenesest ei ole kõige hullem, aga kui neli mängu kahe kuu peale jaotada, siis seda on ikka üsnagi vähe,» sõnas Tass.

«Ma arvan, et selle ajaga oleks siin (TTÜs – toim) võimalik rohkem mängukogemust saada. Eks uus treener lubas palju asju. Lubas mulle 40 minutit, aga siis vaatasin, et järgmine uudis oli juba, et peab mänguminutid välja teenima. Üks päev üks jutt, teine päev teine jutt,» nentis Tass.

Mida ootab Tass TTÜst? «Mulle helistas just üks Eesti koondise väga tuntud proff, kes ütles, et kõik peavad võitlema oma minutite ja eesmärkide eest. Arvan, et seda tahavad teha kõik siin meeskonnas. Kahtlen väga, et mulle midagi siin kätte antakse, pean kõvasti pingutama. Aga selleks ma siin olen.»

Kuidas ta Kalev/Cramo ajale tagasi vaatab? «Esimene hooaeg oli õppimishooaeg. Ma ei olnud professionaalse klubiga täiskoormuses trenni kaasa teinud. Prantsusmaa kogemus oli poolik, seal olin noortesüsteemis. Sain õppida, kuidas mängida tõsiselt meeste vahel – arvestades, et ma olin 17-aastane, oli see päris suur kogemus. Eriti veel ameeriklaste vahel, kes on meist füüsiliselt võimekamad,» meenutas Tass.

Miks ta lahkus vaid ühe aasta järel Prantsusmaa klubist Limoges? «16-aastasena oli mul seal esiteks keelebarjäär. Seal oli ainult üks inimene, kellega sain normaalselt inglise keelt rääkida. Teised ei suutnud rääkida isegi algtasemel. Perekond hakkas ka poole aasta pealt arvama, et räägin veatult prantsuse keelt, aga mina olin jah-ei peal, tegin rohkem valikvastuseid. Treener oli ainus, kellega sain rääkida. Õnneks olid mul vahvad sõbrad, kes õhtuti Skype’i teel kodutunnet tekitasid,» rääkis Tass.

Teine oluline põhjus oli tal veel. «Suvel perega Ameerikas reisides – mul oli juba sel ajal teada, et tahan minna Ameerikasse ülikooli – sain aru, et peaksin gümnaasiumi tegema nelja aastaga, sest interneti teel õppimine võtab kauem aega. Siis aga sain aru, et saaksin lõpetada koos teistega kolme aastaga ja saada järgmisel aastal USAsse õppima,» selgitas Tass.

Suvel lähebki Tass USAsse, et asuda kooliteed jätkama St. Mary’se ülikoolis. Ta ei välista aga ka kunagi TTÜsse õppima jõudmist. «Räägin siin kõige paremast võimalusest, aga kui mängin näiteks esimesel aastal Ameerika ülikoolis nii hästi, et jään NBA skautidele silma, otsustan lahkuda sealt esimesel aastal ja panen end ka draft’i kirja, aga mind ei valita seal, siis oleks ju hea saada ka ülikooliharidus kätte. Mis oleks parem võimalus, kui teha seda koduses keeles ja kodusel pinnal Tallinna Tehnikaülikoolis?» arutles Tass.

Lisaks rääkis Tass intervjuus muustki, näiteks sellest, kuidas ja kelle abiga ta korvpalli juurde jõudis ning kuidas tal koolis läheb. Esmakordselt näeb teda kõigi eelduste kohaselt TTÜ särgis väljakul juba täna, kui TTÜ võõrustab kell 18.30 algavas Balti liiga mängus Ogret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles