Rattamaailma suurim täht Froome põrus dopingukontrollis (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome rassimas eelviimasel etapil oma karjääri viienda suurvõidu, esimese Vuelta tiitli nimel.
Chris Froome rassimas eelviimasel etapil oma karjääri viienda suurvõidu, esimese Vuelta tiitli nimel. Foto: Sirotti Stefano/Imago/Scanpix

Rattamaailma suurim täht Chris Froome põrus septembris võidetud Vueltal dopingukontrollis, vahendab BBC.

Neljakordse Tour de France’i võitja proovist leiti Salbutamoli nimelise astmarohu jälgi. Ravim on küll lubatud, kuid Froome’i proovis oli seda normist kaks korda rohkem. UCI teatel on täpsemalt tegu «halva analüütilise leiuga». Termin on Eesti spordisõpradele teadagi tuntud Kristina Šmigun-Vähi kaasusest, mis ootab juba üle kolme aasta lõpplahendust.

Rahvusvaheline Rattaliit UCI esitas Froome’ile ja Team Skyle soovi üksikasju täpsustada. Froome vastas süüdistustele, et suurendas ravimi doosi võistkonna arsti soovitusel, kui teda vaevanud astma sümptomid süvenesid.

7. septembril võetud proovis oli Salbutamoli 2000 nanogrammi milliliitri kohta. WADA reeglid lubavad 1000 ng/ml kasutamist. Ükski teine Froome’ilt tol velotuuril võetud proov dopingukontrollis küsimusi ei tekitanud. Britt tõusis velotuuri liidriks pärast kolmandat etappi ja andis sestpeale iga etapi lõppedes ka dopinguproovi.

«Võtan oma rolli meie spordiala liidrina väga tõsiselt. UCI-l on täielik õigus täiendavaid selgitusi nõuda, püüame koos võistkonnaga neile igakülgselt vastata,» kommenteeris Froome toimuvat. «Mul pole vähimatki kahtlust, et Chris järgis oma astma ravimisel arsti soovitusi ja oli lubatud piirmääradega kursis,» sekundeeris talle Team Sky juht David Brailsford.

Häkkerite rühmitus Fancy Bears paljastas hiljuti, et Froome ja Team Sky taotlesid 2013. aasta mais ja 2014. aasta aprillis eriluba prednilosooni nimelise kortikosteroidi kasutamiseks. 2015. aasta Tour de France'i ajal selgitas Froome, et tervisliku seisundi tõttu kaalus ta taas erandi taotlemist, kuid otsustas sellest siiski loobuda. «Tundsin, et Touri viimasel nädalal ei oleks sellise sammu tegemine moraalselt õige,» rääkis Froome tänavu jaanuaris.

Karistus: aastane võistluskeeld?

Kui Froome ei suuda dopinguküttidele pädevat selgitust anda, võivad teda oodata tõsised sanktsioonid. Lisaks Vuelta tiitli kaotamisel ähvardab teda ka tuleval aastal Giro d'Italialt ja Tour de France'ilt eemalejäämine. Pretsedent on olemas itaallase Alessandro Petacchi näol, kes sai 2007. aastal samuti Salbutamoli liigse tarvitamise eest aastase võistluskeelu. Samuti võeti Petacchilt viis Girol saavutatud etapivõitu.

Team Sky kinnitas Guardianile, et Froome sai halvast analüütilisest leiust teada juba septembris, enne MMil peetud individuaalset temposõitu. Ta kaotas seal võitjale Tom Dumoulinile ligi pooleteise minutiga, kuid sai siiski kolmanda koha.

Britist sai tänavu esimene rattur pärast 1978. aastat, kes suutnud võita samal kalendriaastal nii Touri kui ka Vuelta. Tippratturi kohta võrdlemisi kõrges vanuses esile kerkinud Froome'i on kogu aeg saatnud skeptikute süüdistused keelatud ainete tarvitamises ning dopingusüüdistustega on pidanud võitlema ka Team Sky. Tänavugi on võistkond pidanud selgitama, mida sisaldas 2011. aastal Bradley Wigginsile viidud salapärane pakk. Novembris lõpetas Suurbritannia Antidoping (UKAD) siiski uurimise, jõudes järeldusele, et puuduvad kindlad tõendid selle kohta, nagu oleks pakk sisaldanud keelatud aineid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles