Kristjan Port Šmigun-Vähi saatusest: kas viimase tõe ütleb välja Rodtšenkov? (10)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Jaanus Lensment

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) andis täna teada, et Torino olümpiamängudel võetud dopinguproovide kordustestimisel ei tuvastatud ühtegi positiivset juhtumit. See tähendab, et kaks kuldmedalit jäävad alles ka murdmaasuusataja Kristina Šmigun-Vähile.

«Ega siin muud infot ei olegi, peale selle, et aega võttis protsess väga kaua ja üllatavalt kuulutati kõik puhtaks,» kommenteeris tänast uudist antidopinguekspert ja sporditeadlane Kristjan Port.

Eestlaste vaatevinklist on tegu erakordselt positiivse uudisega – meie olümpiasangar on ja jääb puhtaks sportlaseks. «Faktiliselt: ta käis Aktuaalses Kaameras ütlemas, et tema prooviga oli probleem, ja teine fakt on see, et juhtum on lõpetatud. Neid kahte asja ühendades saame öelda, et tema kohta ei ole esitatud dopingu tarvitamise süüdistust või vähemalt on see lõpetatud,» selgitab Port.

Samas on aga kummastav, et kõik peaaegu 500 Torinos võetud proovi jäid negatiivseks – toimusid ju sarnased testimised nii Pekingi kui ka Londoni suveolümpiate puhul ning seal jäid mitmed sportlased tagantjärele vahele. Samas on mastaabid tali- ja suvemängudel erinevad ja 2010 Vancouveri mängude järeltestimisel tuvastati vaid üks positiivne proov.

Port nendib: «Me tegelikult ei tea, kas (kordustestid) ei osutunud positiivseks või ei olnud tõestatud positiivsena. Sest otsima mindi ikkagi motiveeritult, mitte umbes tulistades. Toona räägiti ka, et välja valiti suurema kahtlusega sportlasi.» Sporditeadlane meenutab, et dopingutestid pole odav lõbu ning niisama kellegi proove üle ei vaadata. «Kas me saame sellest tõde teada, jääbki suuresti spekulatiivseks.»

Eestlane toob aga välja ühe mänguväljal oleva malendi, mida seal Šmigun-Vähi juhtumi algul veel polnud. «Sellesse maailma on vahepeal lisandunud üks huvitav tegelane Grigori Rodtšenkovi näol, kes oli toona juba Vene antidopingulabori juht. Äkki tema kommenteerib ja ütleb, et tegelikult oli neil küll seltsilisi, kellel oleks pidanud olema näit positiivne. Äkki tal palutakse arvamust avaldada,» spekuleerib Port USAsse pagenud venelase kohta, kelle paljastuste tõttu on praeguseks peatatud Vene olümpiakomitee liikmelisus ROKis.

Torino mängudel jäi ainsana dopingu tarvitamisega vahele venelanna Olga Põljova. Hiljem diskvalifitseeriti ka kuus Itaalia politseireidis dopinguainetega vahele jäänud Austria sportlast.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles