Suured paljastused tulekul: WADA edastas alaliitudele sadade Venemaa dopingupatuste nimed (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millal paljude Venemaa tippsportlaste pea kohal rippuv dopingukirves langeb?
Millal paljude Venemaa tippsportlaste pea kohal rippuv dopingukirves langeb? Foto: Maxim Grigoryev/TASS/Scanpix

Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) andis täna Lausanne’is rahvusvahelistele alaliitudele üle umbes 300 dopinguga patustanud Venemaa sportlase nime.

Nimekiri saadi Moskva dopingulaborist. Insidethegames.com kirjutab, et vastavalt kahtlustele andsid kõik nimekirjas olevad sportlased 2012. aasta aprilli ja 2015. aasta septembri vahele jääval ajal positiivse proovi, mis muudeti tagantjärgi negatiivseks.

WADA uurimis- ja luuredirektor Günter Younger teavitas kahtlusaluste nimedest enam kui 25 alaliitu. Enda väitel on WADA kindel, et uute tõendite valguses on võimalik seni sumbunud protsessid dopinguga patustanud sportlaste süüdimõistmiseks uuesti algatada. Sportlaste hulgas on mõistagi hulk neid, kes peaksid osalema veebruaris Pyeongchangis peetavate talimängudel, seega läheb osal alaliitudel nende dopingusüü tõestamisega igal juhul kiireks.

Asjaolu, et WADA sai enda käsutusse Moskva labori andmebaasi, on eriti murdeline ja märkimisväärne seetõttu, et Venemaa keeldus dopinguküttidega koostööd tegemast. Asjassepühendatute sõnul kinnitavat andmebaasist leitav info suuresti selle endise direktori, skandaali avalikkuse ette toonud ja tänaseks USAs redutava Grigori Rodtšenkovi väiteid.

Nimekirjas oli esialgu ligi 10 000 nime, kuid see kahandati 300 peale, sest lähemalt uuriti vaid rahvusvahelisel tasemel võistlevaid tippsportlasi. WADA kinnitusel ei avaldatud nimekirja kiirustades, vaid selle paikapidavuse kinnitamiseks viidi läbi põhjalikud uuringud. Nimekirja sai varakult enda valdusesse ka ROKi poolt ellu kutsutud Schmidi komisjon, mis andis eelmisel nädalal hinnangu Sotši olümpia ajal aset leidnud pettusele.

Komisjon nimetas toimunut tõendite põhjal «süstemaatiliseks manipuleerimiseks». Selle põhjal teatas ROK nädala eest, et Venemaa sportlased peavad Pyeongchangis võistlema neutraalsetena.

Younger märkis, et alaliitudel on nüüd võimalik omavahel kombineerida ja võrrelda väga erinevaid andmeid – laborist saadud nimekirja, McLareni uurimise tulemusi, kohtuekspertiisi tõendeid ja ADAMSi programmi kantud andmeid. Viimane on tuntud programm, kuhu kõik tippsportlased peavad ülima täpsusega märkima, kus nad mingil ajahetkel viibivad, et dopinguküttidel oleks võimalus neid kontrollida.

Lisaks andis Younger mõista, et WADA jälgib alaliitude tegevust ja otsuseid ning kasutab vajaduse korral võimalust otsus Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži (CAS) edasi kaevata – sellest lausest võib välja lugeda, et WADA hinnangul on spordialaliitudele edastatud andmed piisavad Venemaa sportlaste süüdimõistmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles