Miks ei tõusnud Kukoc Bullsis algviisikusse?

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toni Kukoc võitis Michael Jordani meeskonnakaaslasena kolm NBA meistritiitlit, ent võis jääda just kehva vastupidavuse tõttu algkoosseisust välja.
Toni Kukoc võitis Michael Jordani meeskonnakaaslasena kolm NBA meistritiitlit, ent võis jääda just kehva vastupidavuse tõttu algkoosseisust välja. Foto: FRED JEWELL/AP/Scanpix

49-aastane serblane Nenad Trunic on pühendanud kogu oma elu korvpallile –esmalt mängijana, seejärel treenerina ja nüüd teadlase ja treenerite koolitajana. Praegu on serblane küll Iraani korvpalliliidu palgal aitamas sealset noortesüsteemi üles ehitada, kuid varasemad kogemused kohalikus korvpallis aitavad meil mõista, miks see pallimänguala on Balkani maades niivõrd edukas olnud järjepidevalt juba aastakümneid. Muuhulgas toob Trunic näiteid ka temaga koos Jugoslaavia noortekoondises mänginud Toni Kukocist ja Vlade Divacist, kellest hiljem said NBA tähtmängijad.

Kui suur on treeneri roll? «Treener on korvpallimängu süda! Eriti oluline roll on noortetreeneritel, sest valesti töötades on võimalik nii lapse tervis kui psüühika tuksi keerata. Sarnaselt Eestiga ei liigu ka Serbia spordis piisavalt raha, mistõttu peavad treenerid eriti targalt tegutsema, et meie nutiajastul lapsi trennis hoida ja neid arendada.»

Kui tähtis on noorteklassides võit? «Üldse mitte! Sa võid 12-aastaste poistega kate-kattest mängu mängides turniiri võita, aga see ei tähenda, et sul on andekad mängijad. Nad peaksid samal ajal, kui sa neile katte panemist õpetad, hoopis tehnikat omandama. On väga palju näiteid, kus lühikeste poiste toel võidetakse turniire, sest vastaseid pole õpetatud veel kate-kattest mängu vastu tegutsema. Aga kui nad suuremaks saavad, ei jõua nad kuhugi, sest pole oma kasvu kohta piisavalt osavad võid head viskajad. Nii talitades kaotame seejuures palju tegelikke talente, kes noorteklassides väljakule ei pääse ja seetõttu alast varakult loobuvad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles