Järelvaadatav: Tour de Ski algas üllatusvõiduga, Ustjugov tegi ajalugu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tour de Ski avaetapil Lenzerheides ei jõudnud ükski eestlane vabatehnikasprindis 30 sekka. Võidud läksid Šveitsi ja Venemaale.

MEHED

Venelane Sergei Ustjugov tegi kohe Touri avaetapil ajalugu. Mäletatavasti võitis ta eelmisel aastal Tour de Ski (võites ka 6 etappi!), kuid kunagi varem pole Tour de Ski ajaloos keegi kohe järgmisel aastal sama võimsalt alustanud. Nüüd venelane seda tegi.

Federico Pellegrino, kellel oli finišis väga-väga raske jalule saada, kaotas talle ühe sekundiga, prantslane Lucas Chavanat 2,76 sekundiga. Norra mehed jäävad aga poodiumikohata, sest Finn Hagen Krogh lõpetas alles viiendana. Soome suusafännid said aga rõõmustada, sest Ristomatti Hakola sai neljanda koha.

Eestlaste parimana oli Karel Tammjärv 41., kvalifikatsioonis kogunes kaotust Ustjugovile +8,83. Edasipääs jäi 1,17 sekundi kaugusele. Kristjan Koll oli 47., kaotust +9,93. Andreas Veerpalu 92., kaotust +19,33. 

Boonussekundeid arvesse võttes on Ustjugovi edu Tour de Ski üldarvestuses 7,1 sekundit. Chavanat on 13,2 sekundi kaugusel. Tammjärv on 41. kohal, Ustjugovist maas +1.08,8, Koll on 47. kohal, kaotades +1.09,9. 92. kohal oleva Veerpalu kaotus on +1.19,3.

NAISED

Naiste sprindidistantsi võitis kodupubliku rõõmuks Šveitsi suusataja Laurien Van der Graaaff, kes edestas ameeriklannat Sophie Caldwelli 1,42 sekundiga. Ainsa norralannana finaali jõudnud Maiken Caspersen Falla oli kolmas.

«See on lihtsalt sõge, et ma võitsin,» sõnas Van der Graaff ning lisas, et tal oli sõna otseses mõttes koduväljakueelis. Nimelt teadis ta raja iga võimalust ning treenis eelmiselgi nädalal mitu päeva just sellel rajal.

Eriti raske oli tänane päev ameeriklanna Jessica Digginsi jaoks. Kui veerandfinaalis suutis suusakepi sideme katki teinud Diggins siiski tänu heale uisutehnikale liidrid kätte saada ning edasi pääseda, siis finaalis juhtus sama õnnetu lugu ning Diggins leppis viienda kohaga (+4,33).

ENNE VÕISTLUST:

Kui algselt oli eestlastel plaanis Tour de Skil startida nelja sportlasega, siis pärast Ränkeli loobumist kedagi asemele ei otsita ehk stardis on kolm suusatajat. Keegi kolmest aga tuuri lõpuni ei sõida. «Veerpalu ja Koll sõidavad neli või viis etappi, Tammjärv sõidab kaasa kuni eelviimase etapini,» avaldas koondise peatreener Anti Saarepuu Postimehele.

Kõige suuremad ootused Tour de Ski eel ongi Tammjärvel, kes sõitis Davosis 15 km vabatehnikasõidus välja 13. koha. «Karel on oma FIS-punkte kõvasti parandanud ning soovib seda kindlasti veel teha. Tal on mõnes tagaajamises hea võimalus tulemust teha, mida ta ka kindlasti tegema läheb,» ütles Saarepuu.

TOUR DE SKI PROGRAMM

LAUPÄEV, 30. november, Lenzerheide

14.00 vabatehnikasprint (finaalid)

PÜHAPÄEV, 31. november, Lenzerheide

11.30 meeste 15 km eraldistardist klassikatehnikas

16.00 naiste 10 km eraldistardist klassikatehnikas

ESMASPÄEV, 1. jaanuar, Lenzerheide

12.00 naiste 10 km jälitussõit vabatehnikas

14.00 meeste 15 km jälitussõit vabatehnikas

KOLMAPÄEV, 3. jaanuar, Oberstdorf

15.50  klassikatehnikasprint (finaalid)

NELJAPÄEV, 4. jaanuar, Oberstorf

11.15 naiste 10 km ühisstardist vabatehnikas

12.15 meeste 15 km ühisstardist vabatehnikas

LAUPÄEV, 6. jaanuar, Val di Fiemme

15.15 naiste 10 km ühisstardist klassikatehnikas

16.45 meeste 15 km ühisstardist klassikatehnikas

PÜHAPÄEV, 7. jaanuar, Val di Fiemme

12.30 naiste 9 km jälitussõit vabatehnikas

15.30 meeste 9 km jälitussõit vabatehnikas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles