Ilma olümpiasportlasteta Põhja-Korea jõudis otsusele: osaleme olümpial

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas rahvale, et riigi koondis osaleb olümpiamängudel. Vaid üks pisiasi: enne tuleb sinna ka kvalifitseeruda...
Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas rahvale, et riigi koondis osaleb olümpiamängudel. Vaid üks pisiasi: enne tuleb sinna ka kvalifitseeruda... Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-un teatas riigitelevisioonis üle kantud uusaastakõnes esimest korda ametlikult, et riigi koondis on valmis osalema veebruaris Lõuna-Koreas peetavatel olümpiamängudel. Ainus häda on see, et Põhja-Koreal ei ole praegu ühtegi sportlast, kelle pääs mängudele oleks kindel...

«Talimängud kujutavad endast riigile suurepärast võimalust. Loodame väga, et olümpia kujuneb edukaks. Oleme valmis astuma selle nimel olulisi samme, kaasa arvatud oma delegatsiooni mängudele lähetamine,» ütles Kim poole tunni pikkuses pöördumises.

Portaali insidethegames.biz kinnitusel väitis Kim, et Põhja-Korea alustab osalusõiguse asjus õige pea Lõuna-Koreaga läbirääkimisi. Samas on praegu põhjakorealastest olümpianormi täitnud vaid iluuisutajad Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik. Seejuures lasid ka nemad olümpiakutse vastuvõtmise ametliku tähtaja mööda, ehkki võivad sellegipoolest mängudele pääseda. Lisaks võib juhtuda, et nii mõnigi Põhja-Korea sportlane saab mingil alal vabapääsme.

Spordi kõrval ei jätnud Kim oma kõnes mainimata ka globaalsemaid küsimusi, kuulutades, et 2017. aastal sai Põhja-Koreast täisvõimsusel tegutseda suutev tuumariik. «Kogu USA on meie tuumarelvade laskeulatuses ja minu laual on kogu aeg tuumanupp,» teatas Kim. Ühtlasi kutsus ta Lõuna-Koread üles ära jätma veebruaris-märtsis toimuvaid sõjaväeõppusi, kus osaleb ka USA.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in lausus vastuseks NBC-le, et õppused võidakse tõepoolest edasi lükata, kui see tähendab, et Põhja-Korea ei sega olümpiamängude läbiviimist ning katkestab ka omapoolsed raketikatsetused. USA kaitseminister James Mattis väitis aga seepeale, et 300 000 Lõuna-Korea ja 17 000 USA sõduri osalusel peetav õppus toimub igal juhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles