Klavan korjas pressilt kiidusõnu: võimalik, et ta on praegu Liverpooli parim kaitsja (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan.
Ragnar Klavan. Foto: ANDREW YATES/REUTERS/Scanpix

Inglismaa ajalehed ja uudisteportaalid kirjeldasid Liverpooli eilset dramaatilist 2:1 võitu Burnley üle valdavalt ühesuguses võtmes: keskkaitsjad Ragnar Klavan ja Dejan Lovren, kelle koht algkoosseisus pärast 75-miljoni-mehe Virgil van Dijki ostu kardetavasti löögi alla satub, näitasid kõigile, mis puust nad tegelikult tehtud on.

«Juhtunus peituv iroonia on silmatorkav – tegu oli Lovreni ühe parema mänguga sel hooajal. Lisaks värava eeltööle hoidis ta Ashley Barnsi ja Sam Vokesi märkimisväärselt hästi kontrolli all. Ning Klavan tegi ajalugu, lüües esimese eestlasena Inglismaa kõrgliigas värava,» märkis The Telegraph.

«Ma ei kahelnud oma poiste iseloomus kordagi,» lisas sama väljaanne Liverpooli peatreeneri Jürgen Kloppi kommentaari. «Ja ma pole iial öelnud ega arvanud, et mul oleks kaitsjatega mingeid probleeme. Virgili lisandumine on meile lihtsalt suureks abiks,» rõhutas sakslane.

The Times märkis ära, et Klopp jooksis lõpuvile järel esimesena kallistama just Klavanit. Daily Mail tõi välja, et küllap ootas Klopp van Dijki saabumise valguses Klavanilt-Lovrenilt sähvatust, kuid vaevalt oskas temagi loota, et kaks keskkaitsjat sepistavad üleminutitel võiduvärava. «Klavan ja Lovren kehastasid täpselt seesugust sõjakust, mida oligi käimasoleva hooaja üllatusmeeskonna murdmiseks vaja,» tunnustati mõlemat meest.

BBC rõhutas samuti, et keskkaitsjad särasid kõige õigemal võimalikul hetkel. Mängu parimaks tunnistas rahvusringhääling küll Lovreni, kuid mainis ära ka selle, et Klavan tegi oma 34. liigamängus esimest väravat lüües Eesti jalgpalliajalugu.

Guardian pühendas keskkaitsjatele veel pikema analüüsi, kuid toetus samale narratiivile: viimase nädala jooksul oli tähelepanu keskpunktis van Dijk, kuid Lovren ja Klavan tõestasid, et kumbki ei kavatse kohta algkoosseisus võitluseta loovutada. «Päeval, mil hollandlase 75 miljoni naela suurune üleminek ametlikuks sai, osutus mängu otsustajaks üks märksa odavam kaitsja – isegi kui ta seda lõpusekundite kaoses ise kohe ei taibanud,» kirjutas Guardian. «Klavan osteti Augsburgist 4,2 miljoni naela eest ja isegi kui kellelgi on kiusatus öelda, et tema esimene liigavärav võib jääda ka viimaseks ning temast võib saada Kloppi neljas valik keskkaitsja kohale, tuleb vähemalt tunnistada, et see tabamus kasvatas ühtaegu nii Liverpooli mängijate eneseusku kui ka meeskonna hoogu.»

Lisaks pühendas Guardian lõigu Klavani tagasihoidlikkusele. «Oli see tõesti minu värav? Ahaa, tore. Pall oli joonel, nii et ma polnud kindel,» reageeris eestlane õnnitlustele, üritamatagi ennast esile tõsta. «Isegi kui Lovren ja Klavan peaksid nüüd koosseisust välja langema, näitasid nad võitlusvaimu,» resümeeris Guardian.

Hulk kiitust, näpuotsaga kriitikat

Pikemate analüüside kõrval jagasid paljud veebiportaalid pärast Burnley ja Liverpooli kohtumist mängijatele ka tavapäraseid hindeid. Mängu parima tiitli pälvis enamasti kas Lovren või Alex Oxlade-Chamberlain, kuid näiteks portaalid This Is Anfield ja Anfield Index andsid selle tunnustuse Ragnar Klavanile. Eestlase hinne oli kõigil puhkudel kõrgemate seas, samaväärselt hinnati vaid Lovreni ja Oxlade-Chamberlaini ning mõnel korral ka Adam Lallana ja Liverpooli esimese värava löönud Sadio Mane panust. Allpool lühikokkuvõte eri portaalide hinnetest ja hinnangutest Klavanile, kusjuures kõige positiivse kõrval ei jäänud märkimata ka olukord, millest sündis Burnley värav:

Liverpool Echo – hinne 8

  • «Jäi eelmisel aastal mängus Burnleyga hätta, seekord oli kindlam. Said koos Lovreniga rasketes tingimustes hästi hakkama. Vastuoluline esitus – kaotas viigivärava eel õhuduelli Vokesile, kuid lükkas siis ise võidupalli väravasse.»

Daily Mirror - 6

  • «Eksis vastaste värava puhul. Kuid väga võimalik, et viimaste kuude jooksul on ta olnud Liverpooli parim kaitsja.»

TalkSport – 7

  • «Jäi küll viigivärava olukorras Vokesile alla, kuid pühkis selle nõrkushetke peagi fännide meelest, lüües dramaatilise värava. Lõpetas pärastlõuna võimsa emotsiooniga.»

The Anfield Wrap – 8

  • «Esimene eestlane, kes Premier League’is värava löönud, ning seda igati teenitult. Võinuks viigivärava olukorras paremini tegutseda, aga keda see huvitab, kui ta teises väljaku otsas ise võiduvärava lööb? On nüüd löönud 2018. aastal rohkem väravaid kui Mohamed Salah ja Harry Kane kokku. Aplaus sellele mehele!»

This Is Anfield – 7,5

  • «Hiline ja dramaatiline värav eestlaselt oli kui kirss hea mängu tordil. Suutis teisel poolajal ühe tsenderduse olulise puutega klaariks lüüa, ehkki lihtne olnuks keerulist palli oma väravasse suunata. Andis paar head ettesöötu, kuid magas maha Sam Vokesi jooksu ja pealöögi, millest sündis viigivärav. Heastas juhtunu peagi, lükates Lovreni löögi kindlalt üle joone. Näib, et ta võiks Burnley eest mängida, mis on kompliment, kui arvestada Sean Dyche’i meeskonna selle hooaja kaitsetegevust – nad on liigas sisselastud väravate arvestuses kõrgel neljandal kohal.»

Rush The Kop – 8

  • «Esimene eestlane, kes kõrgliigas värava löönud! Tunnustust eestlase tehtud tööle ja stabiilsusele märgib see, et fännid tunnevad nüüd kergendust, kui tema nime algkoosseisus näevad. On hetkel põhikandidaat Virgil van Dijki püsiva keskkaitsepartneri kohale. Teisel poolajal andis Firminole ja Lallanale varbaga ilusa söödu, kui Liverpool teist väravat jahtis – isegi Coutinho olnuks sellise üle uhke! Hiline värav oli fännidele parim võimalik uusaastakingitus.»

Anfield Index – 8

  • «Ehitage sellele mehele ausammas! Klavani sihikindlus lõpusekunditel on sedasorti legendaarne hetk, millel on kindel koht Liverpooli ajaloos. Milline viis 2018. aastat alustada! Kaitses tegutses üsna hästi, ehkki vastaste värava puhul jäi oma mehest pisut kaugele.»
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles