Michael Schumacheri pere peab raske südamega müüma tüki spordiajalugu

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher kardiroolis.
Michael Schumacher kardiroolis. Foto: Imago/ScanPix

Michael Schumacher on seitsmekordne F1 maailmameister – saavutus, milleni pole küündinud ükski teine vormelipiloot. Säravale karjäärile pani sakslane aluse Saksamaa väikelinna Kerpeni kardirajal, mis peagi aga lammutatakse.

Erftlandring nime kandvast kardirajast kuulub praegugi kaks kolmandikku Michael Schumacherile, aga seda veel lühikest aega. Hiljemalt 2020 kisutakse püha võidusõiduasfalt üles ning kaheksahektariliselt krundilt hakatakse kaevandama pruunsütt.

Rada ja selle abihooned loodeti ümber kolida mõnele lähedasele vabale pinnale, aga seegi lootus on nüüdseks kustunud.

«Uut kardirada ei tule. Koostöös RWE-ga (kaevandusfirma – toim) läbi viidud otsing ei leidnud rajale uut asupaika, mis oleks kohalikele sobinud,» teatas Kolner Expressi vahendusel Michaeli vend Ralf Schumacher, kes samuti legendaarsel rajal oma karjäärile aluse pani. Teistest F1-ässadest on Kerpenis nooruspõlves kihutanud näiteks Sebastian Vettel.

«Kahju. Siin hukkuvad ühel ajal traditsioonid ja edukas noortetöö programm,» lisas Ralf Schumacher.

Pärast 2013. aastal juhtunud suusaõnnetust haigevoodis lamava Michael Schumacheri mänedžeri Sabine Kehmi sõnul on vormelilegendi perekond viimaste arengutega kursis. Nii Schumacher kui ka viimast kolmandikku omav 550-liikmeline kohalik kardiklubi saavad võõrandatava maatüki eest kenasti tasustatud, aga raha ei kompenseeri võistluspaiga kaotust.

«Kompensatsioon ei ole meile mingilgi moel oluline. Meil on vaja kardirada. Kui meie liikmetel seda ei ole, pole me ka enam klubi,» sõnas kohaliku spordiühingu president Gerhard Noack.

Ajaloolise kardiraja säilitamisel väheneks söekaevanduse pindala kõigest 0,25 protsendi võrra. RWE ei soovi aga raja praegustele omanikele vastu tulla, sest see looks ohtliku pretsedendi kõigis tulevastes võõrandamisküsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles