Lahkus spordimaailma kõige kuulsamale traditsioonile aluse pannud ameeriklane

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dan Gurney lahkus siit ilmast 86-aastasena kopsupõletikust tekkinud komplikatsioonide tagajärjel.
Dan Gurney lahkus siit ilmast 86-aastasena kopsupõletikust tekkinud komplikatsioonide tagajärjel. Foto: AP/Scanpix

Autospordimaailm leinab 86-aastasena meie seast lahkunud Dan Gurney’d, kelle parimaks tulemuseks F1-sarjas jäi 1961 Porsche ning 1965 Brabhami roolis saavutatud MM-sarja neljas koht.

Gurney võitis oma karjääri jooksul kokku neli GP-etappi, kuid see on vaid üks osa tema ajaloolisest saavutusest. Nimelt oli ameeriklane esimene võidusõitja, kes võidurõõmu maitsnud nii F1, IndyCar kui ka Nascar võistlussarjades. Hiljem on sama suutnud vaid Mario Andretti ning Juan Pablo Montoya.

Ajaloolselt oluliseks teeb Gurney aga tema triumf 1967. aasta Le Mansi 24 tunni sõidul. Ootamatust võidust - esikohasoosikuiks peeti Ferrari või teisi Fordi ekipaaže - joovastunud ameeriklane haaras kätte šampusepudeli ning lasi kihiseval vedelikul sealt välja purtsatada. Teadaolevalt oli tegu esimese korraga, kui võistluspoodiumil šampanjat pritsiti.

Gurney oli ühtlasi esimene võidusõitja, kes võttis F1-sarjas kasutuse kogu nägu katnud võidusõidukiivri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles