Monte Carlo ralli on startinud ka Tallinnast

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1933. aasta Monte Carlo ralli võitja Maurice Vasselle.
1933. aasta Monte Carlo ralli võitja Maurice Vasselle. Foto: Le Matin

Mootorispordimuuseum MoMu meenutab: 85 aastat tagasi startis Monte Carlo ralli võitja Tallinnast.

Selle fakti selgitamiseks on ehk vaja meenutada, kuidas Monte Carlo ja ka teisi rallisid algaastatel läbi viidi. Esimene Monte Carlo ralli sõideti 1911. aastal ja tol ajal toimus vaid kogunemissõit Euroopa erinevatest linnadest Vahemere-äärsesse luksuslikku vürstiriiki. Sel ajal oli jaanuarikuine Alpide ületamine juba iseenesest väljakutseks.

1920-ndate aastate teisel poolel hakkas laienema stardipunktide geograafia ja 1930. aastal määrati üheks stardipaigaks ka Tallinn ning siit startis sõitjaid Monte Carlo rallile üheksal aastal.

Aga 1933. aastal saavutas Monte Carlo ralli üldvõidu just Tallinnast võistlust alustanud Maurice Vasselle autol Hotchkiss.

Olgu veel faktina lisatud, et kuigi aastate möödudes lisati aina enam kiiruskatsed, mis sajandi teisel poolel hakkasid olema määravad paremusjärjestuse selgitamisel, ning 1980ndatel ja 1990ndate aastate algul muutus kogunemissõit juba formaalsuseks, siis esimest korda jäeti kogunemissõit ära alles 1997. aastal. 

Tänavune Monte Carlo ralli saab publikukatsega alguse juba täna õhtul!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles