Venelaste hirm: kas veel neli olümpiavõitjat jäetakse Pyeongchangist eemale?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksim Võlegžanin ja Aleksandr Legkov on juba olümpiamängudest eemale jäetud. Kas sama saatus tabab ka Ilja Tšernoussovit (paremal)?
Maksim Võlegžanin ja Aleksandr Legkov on juba olümpiamängudest eemale jäetud. Kas sama saatus tabab ka Ilja Tšernoussovit (paremal)? Foto: DAMIEN MEYER/AFP/Scanpix

Venemaa meedias levib kulutulena uudis, nagu oleks Pyeongchangi olümpiamängude uks kinni löödud veel nelja olümpiavõitja ees. Ametlikku kinnitust sellele veel pole, kuid uudisteportaal Tšempionat kirjutab, et olümpiale ei pääse murdmaasuusataja Ilja Tšernoussov, iluuisutajad Jekaterina Bobrova ja Dmitri Solovjov ning lumelaudur Vic Wild.

Sotši dopingupattude tõttu pääsevad venelased Pyeongchangi vaid neutraalsete sportlastena ja peavad enne seda tõestama, et on puhtad. ROKi vastav komisjon kriipsutas venelaste esitatud 500-liikmelisest nimekirjast maha 111 nime, kelle seas on näiteks Venemaa talisporditähed Viktor An, Anton Šipulin ja Sergei Ustjugov.

Ühtegi neist pole dopingutarvitamises süüdi mõistetud, kuid väidetavalt esinevad nende nimed vilepuhuja Grigori Rodtšenkovi tunnistuses ja kurikuulsas McLareni raportis. Nüüd teatas anonüümne Venemaa Olümpiakomiteega seotud allikas Izvestijale, et sama saatus ootab eelnimetatud nelikut. Tšernoussov võitis Sotšis pronksmedali suusamaratonis, kuid tõusis kaasmaalaste Aleksand Legkovi ja Maksim Võlegžanini diskvalifitseerimise järel kullale. Seejuures on venelased süüdistanud just Tšernoussovit kaasmaalaste reetmises.

Jäätantsijad Bobrova-Solovjov aitasid Venemaal võitu iluuisutamise võistkonnavõistluse. Individuaalvõistlusel saadi viies koht. USAs sündinud, kuid Venemaad esidav Wild võitis aga lumelaual nii paralleelslaalomi kui ka paralleelsuurslaalomi.

Izvestija allikas lisas, et halvimal juhul võib tõeks saada venelaste õudusunenägu: kuna ROK ei saa kindel olla, kelle proovidega nelja aasta tagustel mängudel manipuleeriti ja kelle omadega mitte, võidakse Pyeongchangist eemale jätta kõik Sotšis võistelnud Venemaa sportlased.

Pyeongchangi olümpiast jäävad eemale:

  • jäähoki: Anton Belov*, Aleksei Bereglazov, Mihhail Naumenkov, Valeri Nitšuškin, Sergei Plotnikov*
  • laskesuusatamine: Anton Šipulin, Aleksei Volkov, Jevgeni Garanitšev, Aleksand Loginov*, Matvei Jelisejev, Maksim Tsvetkov, Juri Šopin, Darja Virolainen, Svetlana Mironova, Viktorija Slivko, Irina Starõhh*, Irina Uslugina, Jekaterina Jurlova-Perht, Anton Babikov, Uljana Kaiševa, Tatjana Akimova
  • murdmaasuusatamine: Sergei Ustjugov, Jevgeni Dementjev*, Gleb Retivõhh, Tatjana Aljošina, Dmitri Japarov, Anton Gafarov, Stanislav Volžentsev
  • kiiruisutamine: Denis Juskov*, Pavel Kuližnikov*, Ruslan Zahharov, Jekaterina Šihhova
  • lühirajauisutamine: Viktor An, Vladimir Grigorjev, Tatjana Borodulina*, Jevgenia Zahharova, Denis Airapetjan
  • iluuisutamine: Ksenija Stolbova, Ivan Bukin
  • bobikelgutamine: Roman Košelev, Julia Šokšujeva
  • kelgutamine: Viktoria Demtšenko
  • vigurhüpped: Dmitri Vassiljev

* tärniga märgitud sportlased on karjääri jooksul dopingutarvitamisega vahele jäänud

***

Eluaegse olümpiakeelu saanud Venemaa sportlased:

  • murdmaasuusatamine: Aleksandr Legkov, Jevgeni Belov, Maksim Võlegžanin, Aleksei Petuhhov, Jevgenija Šapovalova, Nikita Krjukov, Aleksandr Bessmertnõhh, Julia Tšekaljova, Anastasija Dotsenko, Natalja Matvejeva
  • kiiruisutamine: Olga Fatkulina, Aleksandr Rumjantsev, Artjom Kuznetsov
  • skeleton: Aleksandr Tretjakov, Jelena Nikitina, Maria Orlova, Olga Potõlitsõna
  • bobikelgutamine: Aleksandr Kazjanov, Ilvir Huzin, Aleksei Puškarjov, Maksim Belugin
  • jäähoki: Inna Djubanok, Jekaterina Lebedeva, Anna Šibanova, Galina Skiba, Anna Štšukina, Ljudmila Beljakova
  • kelgutamine: Tatjana Ivanova
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles