Urmas Tali: kokkuleppeid pole, aga Cretu arvas, et ma võiksin B-koondises siis juba olla

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tali on Saaremaa Võrkpalliklubi ja Eesti juunioride koondise kõrvalt nõus ka B-koondist juhendama asuma.
Urmas Tali on Saaremaa Võrkpalliklubi ja Eesti juunioride koondise kõrvalt nõus ka B-koondist juhendama asuma. Foto: Saaremaa Võrkpalliklubi

Saaremaa võrkpalliklubi peatreenerist Urmas Talist saab kevadel Eesti B-koondise juhendaja. Postimees uuris kogenud võrulaselt, kui kaugele plaanide tegemisega on jõutud.

Tali tunnistab, et lahtisi otsi on jätkuvalt üsna palju, sest mitmed B-koondise potentsiaalsed kandidaadid osalevad aprillis juunioride EM-valikmängudel ja peavad teise koha saamisel juuni lõpus ka lisavalikturniiril osalema. Vahepealse aja jooksul lõpetavad paljud neist aga keskkooli. Ent on ka mitmeid asju, mis on loodava B-koondise osas selgeks saanud.

-Urmas, vestlesid jaanuaris esmakordselt pikemalt Eesti koondise peatreeneri ja B-koondise idee eestvedaja Gheorghe Cretuga. Kas jõudsite koostöö osas kokkuleppeni?

Kaks nädalat tagasi sai telefoni teel suheldud, aga mingeid kokkuleppeid me küll ei sõlminud.

-Ometi paistab, et oled nüüd nõustunud B-koondise juhendamise enda peale võtma.

Seda ei saa vist päris nõustumiseks nimetada, kuna näiteks alaliidu peasekretäriga pole ma rääkinud. Aga jah, Gianni (Cretu hüüdnimi – toim.) arvas, et ma võiksin seal siis juba olla.

-Millest te Cretuga rääkisite?

Rääkisime sellest, kuidas B-koondis peaks olema suvistesse tegemistesse kaasatud. Esiteks oli juttu treeningprotsessist ja teiseks võistlusmängudest. Jaanuari lõpus peakski ta koostama B-koondise esialgse nimekirja, kus on 14 mängijat.

-Kui pikaks ajaks B-koondis kokku tuleb?

B-koondis koguneb 1. mail koos A-koondisega. Trenni teeme praeguse plaani kohaselt kuni juunikuu keskpaigani ehk kuus nädalat. Pikemast perioodist pole esialgu juttu olnud. Juuni keskel ehk pärast Euroliiga finaalturniiri langetab Gianni otsuse, kes kuuluvad augustikuisteks EM-valikmängudeks valmistuva meeskonna nimekirja.

-Kas koondised baseeruvad treeningperioodi ajal Rakveres?

Jah, kogu selle aja on plaanis treenida Rakvere Spordihallis. Jagame A- ja B-koondise vahel trenniajad sedasi ära, et saal oleks kogu päeva võrkpalli lainel.

-Osad ütlevad, et B-koondise edukuse määrab see, kas meil on ka meeskondi, kellega lõpuks kontrollmänge pidada.

Jah, eesmärk ongi see, et B-koondis ei näe üksnes A-koondist, vaid saab ka rahvusvahelise kogemuse. Tegelikult on variante küll, lihtsalt siin sõltub nüüd kõik sellest, millised riigid veel B-koondisega välja tulevad ja millised on nende plaanid. Selle selgumine võtab veel omajagu aega. Aga iseenesest ei juhtu ka midagi väga hullu, kui neid mänge ei tule.

-Millised mängijad B-koondisse peaksid kuuluma?

See ei ole minu rida. Need otsused teeb Gianni.

-Eeldan, et sul on siiski õigus B-koondise teemadel ka oma arvamus öelda.

Seda küll, eks me ikka arutame. Kuna koodiseperioodi ajal on keeruline mängijaid õpetama või kasvatama hakata, sõltub valik suuresti sellest, milliseid mängijaid Gianni A-koondist silmas pidades näha tahab. B-koondis on koht, kus ta saab noori vaadata ja katsetada.

-Kas B-koondisse kuuluvad eranditult noormängijad või võiksid sinna kuuluda ka mõned profivõrkpallurid, kes A-koondisse hetkel ei mahu?

Ei, sellised mängijad peaksid kuuluma A-koondise suurde nimekirja, kust peatreener saab suve jooksul vajadusel meeskonda kedagi juurde kutsuda. (Muigab.) Keith Puparti ja Martti Juhkami koht pole kindlasti B-koondises.

-Lõpetuseks, kas vead B-koondise tegemisi üksinda või on oodata ka abilise lisandumist?

On oodata ka abitreeneri lisandumist, aga hetkel ei oska ma konkreetset nime veel öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles