Venemaa tippuisutaja loobus protesti märgiks olümpiale sõitmisest

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelanna Olga Graf loobus vabatahtlikult olümpiale sõidust.
Venelanna Olga Graf loobus vabatahtlikult olümpiale sõidust. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Sotši olümpiamängude kahekordne medalivõitja Olga Graf teatas, et loobub protesti märgiks vabatahtlikult Pyeongchangi olümpiamängudel osalemisest.

Graf võitis nelja aasta eest pronksmedali nii 3000 meetris kui ka võistkondlikus jälitussõidus. 5000 meetri distantsil jäi tal aga poodiumile tõusmisest puudu vaid 0,11 sekundit. Sports.ru teatel mahtus Graf Pyeongchangi mängudele lubatud 169 Venemaa sportlase hulka, kuid otsustas siiski olümpiale sõitmisest loobuda.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee jättis 169-liikmelisest venelaste nimekirjast välja hulga idanaabri tippsportlasi. Kui osa neist on dopinguga patustanud, siis suur hulk jääb mängudelt eemale vaid ROKile teadaolevatel põhjustel, mida spordijuhid keelduvad pealekauba täpsemalt avalikustamast.

Võistluskeelu saanute hulgas on näiteks Venemaa maailmarekordimehed Pavel Kuližnikov ja Denis Juskov. Nii stardib hetkeseisuga Pyeongchangis vaid kolm Venemaa kiiruisutajat – Sergei Trofimov, Natalja Voronina ja Angelina Golikova.

Graf tõi eemalejäämise peapõhjusena ära just asjaolu, et Venemaal pole võimalik naiskonda välja panna. 

«Mul on hea meel, et ROKi komisjon peab mind puhtaks sportlaseks, sest ma olengi seda, kuid samas olen kurb, et üle poole koondisest ei saanud olümpiakutset. Mul pole ka nende puhtuses vähimatki kahtlust,» teatas Graf uudisteagentuurile RIA Novosti. «Valmistusin pikalt just võistkondlikuks jälitussõiduks, lootes sealt Venemaale medali tuua.»

Uisutaja sõnul suhtub ta ROKi otsusesse Venemaad oma lipu all mängudele mitte lubada äärmiselt negatiivselt. «Olin sellegipoolest valmis Venemaa au kaitsma, ent kui sain jaanuari lõpus teada, et kõik mu lootused olümpial poodiumile tõusta purustati, mõistsin, et spordist on saanud kauplemisvahend räpastes poliitilistes mängudes,» lisas Graf.

Kiiruisutamisvõistlustega tehakse Lõuna-Koreas algust 10. veebruaril, loosi läheb 14 medalikomplekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles