ROKi ja WADA värskeim hirm: Sotši dopingufiasko ähvardab korduda

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berlingeri uusimad dopinguproovide võtmise anumad, mida on väidetavalt võimalik ka pärast proovi andmist jälgi jätmata avada ja sulgeda.
Berlingeri uusimad dopinguproovide võtmise anumad, mida on väidetavalt võimalik ka pärast proovi andmist jälgi jätmata avada ja sulgeda. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) ja Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on kümmekond päeva enne Pyeongchangi olümpiamängude algust silmitsi suure murega: uued dopinguproovide anumad on väidetavalt ka pärast proovi külmutamist ülikergesti käsitsi avatavad.

Berlingeri firma poolt taliolümpiamängude tarbeks toodetud «uue põlvkonna» pudeleid on telekanali ARD ajakirjaniku Hajo Seppelti väitel võimalik väga lihtne avada. ARD demonstreeris seda eile õhtul eetris olnud saates. Pärast Sotšis toimunut, kus Venemaa ametnikud vahetasid positiivseid proove hulgaliselt puhaste vastu, on seesugune uudis viimane, mida ROK ja WADA olümpia eelõhtul kuulda tahaksid, vahendab portaal Insidethegames.com.

«ARDi toimetajatel õnnestus pitseeritud proovianumaid vähimatki märki jätmata avada,» lausus Seppelt Twitteri vahendusel. WADA on enda väitel probleemist teadlik. «Kölni antidopingulabor teavitas meid,» kinnitas organisatsioon. Uued pudelid võeti pärast Sotši skandaali ilmsikstulekut kasutusele mullu septembris.

Laupäeval oli WADA aga jõudnud teatada, et Berlinger proovis telekanali katset korrata ega suutnud anumaid jälgi jätmata avada. WADA teatel istuvad nende, Berlingeri ja Kölni labori esindajad siiski õige pea ühise laua taha, et senine testiprotokoll üle vaadata. «Mõistame, et niisugune olukord tekitab muresid ja küsimusi. Tahame siiski kõigile kinnitada, et WADA ja Berlinger likvideerivad probleemi, kui see eksisteerib,» lisas WADA nüüd, kui oli selge, et saade jõuab eetrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles