Kristjan Port: ROKi rahast ja poliitikast lähtunud otsused said tugeva löögi (8)

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Jaanus Lensment

Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liikme Kristjan Pordi hinnangul peab lisaks Venemaa spordijuhtimisele põhjaliku sisepuhastuse läbima ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK).

Port nõustus: rahvusvahelise spordikohtu (CAS) tänane otsus tühistada 28 Venemaa sportlase eluaegne olümpiakeeld ja ennistada nende tulemused Sotši mängudel andis ROKi senisele retoorikale «võime teha, mis tahame» tugeva löögi.

«Kui olümpia algab, kuulutatakse kindlasti taas, püha ilme näol: vaenulikud rahvad saavad sõbralikult kokku, parem võidab, kõik on puhas, aus ja üldse ilus. Aga tegelikult on ROK pidanud spordi puhtusest ja õiglusest tähtsamaks rahalisi ja poliitilisi valikuid,» lausus Port.

Ta tõmbas paralleeli Rio de Janeiro suvemängude (2016) eel toimunuga. «Ka siis rõhutas ROK, et on äärmiselt põhimõttekindel. Kuni selgus: olukord on raske, ikkagi ei saa, las olla hoopis erinevad spordialaliidud. Nüüdne olukord on enam-vähem samasugune. Mõistagi ei ole vaidlus kaugeltki lõppenud, kaugel sellest. Lõpuks ilmub tõde ja õigus alati päevavalgele. Väga halb, et kõik see toimub siis, kui olümpiamängud on kohe algamas.»

«Aastate eest käis üks soomlasest arhitekt Tallinna valgustust vaatlemas. Ta ei öelnud, et olukord on kehv, vaid et meil on suurepärased võimalused seda parandada. Sama lugu on nii ROK-i kui Venemaa spordijuhtimisega.»

Kristjan Port

Port avaldas lootust, et nii Venemaa kui ROK tahavad ja suudavad praegusest segadusest teha õiged järeldused. «Aastate eest käis üks soomlasest arhitekt Tallinna valgustust vaatlemas. Ta ei öelnud, et olukord on kehv, vaid et meil on suurepärased võimalused seda parandada. Sama lugu on nii ROKi kui Venemaa spordijuhtimisega,» näitlikustas Port. «Võtmeküsimus ongi, kas Thomas Bach (ROKi president - toim) võtab etteheiteid tõsiselt ning hakkab eelkõige juhinduma põhimõttekindlusest ja sisust või jääb pigem raha ja poliitika juurde.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles