Võimsad norralased võtsid koerailma trotsides suusavahetusega sõidus kolmikvõidu (9)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esikolmik (vasakult) Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund.
Esikolmik (vasakult) Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Pyeongchangis jagati pühapäeva hommikul medaleid meeste suusavahetusega sõidus, kus polnud vastast norralastele, kes võtsid keerulistes oludes kolmikvõidu! Olümpiavõitjaks krooniti Simen Hegstad Krüger, talle järgnesid Martin Johnsrud Sundby ja Hans Christer Holund. Karel Tammjärv sai 32. (+3.05,2) ja olümpiadebüüdi teinud Andreas Veerpalu 47. (+5.51,4) koha.

Krügeri jaoks algas võistlus katastroofiga. 24-aastane suusataja kukkus stardisirgel, murdis suusakepi, langes võistlejaterivi lõppu ning jäi grupist maha 20 sekundiga. Pöörastes ilmastikuoludes sõitis norralane end tagasi gruppi ja peagi ka liidrite sekka.

Suusavahetuse järel olid olümpiamedalite pärast jäänud võitlema 16 sportlast. Otsustava käigu tegi Krüger viis kilomeetrit enne lõpujoont, kui sõitis eest ära kõikidelt konkurentidelt. Viimastel kilomeetritel seljatasid vastased ka Sundby ja Holund.

Esimesena jäi medalita Venemaa olümpiasportlane Denis Spitsov, viiendal kohal lõpetas prantslane Maurice Manificat ning kuuenda koha sai šveitslane Dario Cologna.

ENNE VÕISTLUST:

Täna peetava meeste suusavahetusega sõidu eel on olümpiamängude ametlikus  eelvaates mainitud ka Andrus Veerpalut, ehkki sel alal pole ta medalit saanud. Nimelt võib Martin Johnsrud Sundbyst võidu korral saada 33 aasta ja 138 päevaga vanim norralasest individuaalne murdmaasuusatamise olümpiavõitja. Kes aga on kõigi aegade vanim – 35 aastat ja 9 päeva vana Veerpalu Torino olümpial.

Sundby pole aga isegi norralaste seas peafavoriit, sest tänavu talvel on murdmaasuusatamist valitsenud tema tunduvalt noorem (21) kaasmaalane Johannes Hoesflot Klaebo, kes tänavu on vaid korra suusavahetusega sõidus osalenud ja siis ka võitnud.

Teine favoriit on šveitslane Dario Cologna, kes sama ala võitis Sotšis ning tänavu saavutas olulise esikoha Tour de Ski kokkuvõttes. 31-aastane Cologna on täielik universaal, sest ta on olümpiakulla võitnud ka klassikalise tehnika (2014) ja vabatehnika 15 km (2010) distantsil.

Kui Cologna võidaks täna kulla, püüaks ta kirkaimate medalite arvu (4) poolest kinni rootslased Sixten Jernbergi ja Gunde Svani ning venelase Nikolai Zimjatovi. Ette jääksid vaid norralased Björn Daehlie (8) ja Thomas Alsgaard (5 kulda). Võimalus teenida neljas olümpiakuld on ka suusavahetusega sõidu Vancouveri olümpiavõitjal Marcus Hellneril, kuid ta pole peasoosikute seas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles