Statistikapomm nr 1: Austriast alustades ja skeletoniga lõpetades

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipud olümpiakülas.
Lipud olümpiakülas. Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Reedel avatakse Pyeongchangis 23. taliolümpiamängud, mille eel on paslik meelde tuletada eelmise 22 taliolümpia jooksul juhtunut ja tõsta esile erakordseid sündmusi, saavutusi ja sportlasi. Järgnevad 14 kandvat fakti taliolümpiamängude kohta.

114 medalit on Austria läbi aegade suutnud võita mäesuusatamises. Mitte ükski riik pole ühel spordialal nii suurt noosi kogunud. Isegi mitte Norra murdmaasuusatamises.

102 Pyeongchangis kavva kuuluvat medaliala on taliolümpiamängude rekord. Sotšis oli vastav number 98 (lisandunud on mäesuusatamise võistkonnavõistlus, curlingu segapaarismäng ning kiiruisutamise ühisstardid).

40 aasta ja 12 päeva vanune oli Norra laskesuusataja Ole Einar Bjørndalen 2014. aastal Sotši taliolümpial, kui võitis meeste 10 km sprindi ja sai kõigi aegade vanimaks taliolümpiamängude kullavõitjaks.

25. korda kuulub olümpiamängude kavva iluuisutamine. Lisaks kõigile talimängudele oli see ala ka 1908. ja 1920. aasta suveolümpiamängude ametliku programmi osa.

14 erineval taliolümpiamängude kavva kuuluval spordialal 15-st on medali võitnud USA. Sama laialdast talimängude medalipaletti pole ette näidata ühelgi teisel riigil (teisel kohal on Kanada 12 spordialaga). Ainsa spordialana pole USA suutnud medalit võita laskesuusatamises, Kanadal puuduvad kompektist kahevõistlus, kelgutamine ja suusahüpped.

13 medalit seisab taliolümpia edukaima sportlase, Ole Einar Bjørndaleni auhinnakapis. Kaheksa kulda (rekord, mida ta jagab Bjørn Dæhliega), neli hõbedat ja üks pronks (millega ta Dæhliet edestab).

8. koht on Lõuna-Korea läbi aegade parim tulemus taliolümpiamängude võistlusel, mis toimus lumel - see koht pälviti 2002. aastal suusahüpete meeskonnavõistlusel.

6 medalit, kaks hõbedat ja neli pronksi ning kõik iluuisutamises, on taliolümpialt võitnud Ungari. Võrdset või suuremat talimedalite arvu, kus ei leiduks ainsatki kulda, pole ühelgi riigil.

5 kuldmedalit võitis ameeriklane Eric Heiden 1980. aasta taliolümpiamängudel Lake Placidis ning sai esimeseks ühel olümpial viis individuaalset kulda võitnud sportlaseks. Hiljem on seda suutnud võimleja Vitali Štšerbo (1992) ning ujuja Michael Phelps (2008).

4 kuldmedaliga on Chun Lee-Kyung võõrustaja Lõuna-Korea kõige edukam taliolümpiasportlane. Lühiraja kiiruisutaja võitis kaks kula 1994. ja kaks 1998. aastal.

3 spordialal on Lõuna-Korea seni taliolümpia medali võitnud - lühiraja kiiruisutamine (42), kiiruisutamine (9) ja iluuisutamine (2). Pyeongchangis peaks valikusse kindlasti lisanduma skeleton, mille tänavuse meeste MK-sarja võitis Yun Sung-bin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles