9 fakti taliolümpiast

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TELEKAVAD

8. veebruar

Kanal 2

14.15–15.40 Suusahüpped (meeste normaalmägi, kvalifikatsioon)

20.00–20.30 Olümpiastuudio

Kanal 12

22.30–23.05 Olümpiastuudio KORDUS

23.05–00.40 Suusahüpped (meeste normaalmägi, kvalifikatsioon) KORDUS

9 FAKTI TALIOLÜMPIAST

8. taliolümpiamängudel osaleb Pyeongchangis Jaapani suusahüppaja Noriaki Kasai, millega ta võtab ainult enda nimele rekord, mida seni jagas Venemaa kelgutaja Albert Demtšenkoga. Seitsmendal taliolümpial osalevad Pyeongchangis Soome suusahüppaja Janne Ahonen, Valgevene murdmaasuusataja Sergei Dolidovitš ja Saksamaa kiiruisutaja Claudia Pechstein.

4 taliolümpial on kuldmedali võitnud laskesuusatajad Ole Einar Bjørndalen (Norra), Ricco Gross ja Aleksandr Tihhonov, jäähokimängija Hayley Wickenheiser (Kanada) ja Pechstein, kellel on võimalik Pyeongchangis saada esimeseks viielt taliolümpialt kuldmedali võitnud sportlaseks.

6 taliolümpial on ainsana medali võitnud Itaalia kelgutaja Armin Zoeggeler, kellega võib Pyeongchangis samale pulgale tõusta... jällegi Pechstein, kes tähistab 22. veebruaril oma 46. sünnipäeva! Kuldmedalivõidu korral saaks Pechsteinist vanim taliolümpiakulla võitnud naine. Praegu on selleks Rootsi curling’u-mängija Anette Norberg, kes oli 2010. aastal Vancouveris kulda võites 43-aastane. Aga vanimaks talimängudel ükskõik millise medali võitnud sportlaseks saamiseks peaks Pechstein jõudma kolme parema sekka 2022. aasta Pekingi taliolümpial, sest 2010 Kanada curling’u-naiskonna koosseisus hõbemedali võitnud Carolyn Darbyshire oli medalit võites 46 aasta ja 82 päeva vanune.

2010. aasta Vancouveri taliolümpia oli Lõuna-Koreale seni kõige edukam, kui võideti kuus kulda, kuus hõbedat ja kaks pronksi. Pyeongchangis soovib 114 sportlast võistlustulle saatev korraldajamaa kaheksa aasta taguse saavutuse ületada. Eesmärgiks on seatud 20 medalit, neist kaheksa kuldset.

1 riik on võitnud vähemalt ühe kuldmedali kõigil eelneval 22 taliolümpial – USA. Teisel kohal on antud arvestuses Norra, kes on korra – 1988 Calgarys – jäänud kullata.

959 kuldmedalit on läbi aegade taliolümpiamängudel siiani välja antud (antud arvestus ei hõlma 1908. ja 1920. aasta suveolümpiamängudel iluuisutamises välja antud medaleid).

1000. taliolümpiamängude kuldmedali saavad praeguse ajakava kohaselt kaela kelgutamise teatesõidu võitjad neljapäeval, 15. veebruaril.

6 riiki teevad Pyeongchangis taliolümpiadebüüdi – Ecuador, Eritrea, Kosovo, Malaisia, Nigeeria ja Singapur. «92 osalevat riiki on olümpiarekord, mis valmistab ROKile suurt rõõmu, sest solidaarsus on meile väga tähtis ning kuus uut taliolümpial osalevat riiki näitavad, et solidaarsusprogramm toimib,» sõnas ROKi president Thomas Bach.

4 riiki võivad saavutada Pyeongchangis suusahüpete suure slämmi ehk pälvida olümpiakulla kõigil neljal kavas oleval võistlusalal. Saksamaa peaks selleks võitma kuldmedali meeste normaalmäel, Soome, Jaapani ja Austria kollektsioonist on puudu naiste normaalmäe kuldmedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles