Pyeongchangis on isegi kanadalastele liiga külm (2)

Hindrek Pärg
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyeongchangi olümpiamängude avatseremoonia peetakse spetsiaalselt ehitatud staadioniks. Reedeseks avamiseks ennustatakse väga madalaid temperatuure.
Pyeongchangi olümpiamängude avatseremoonia peetakse spetsiaalselt ehitatud staadioniks. Reedeseks avamiseks ennustatakse väga madalaid temperatuure. Foto: Lui Siu Wai/imago/Xinhua

Pyeongchangi olümpiamängud tõotavad tulla ajaloo ühed külmemad. Temperatuurid on nii madalad, et isegi kanadalased igatsevad soojemat kliimat. 

Kuigi kraadiklaas Pyeongchangis eriti suuri külmakraade ei näita, siis õues olemise teeb jubedamaks tuulekülma indeks ehk tajutav temperatuur. Meteoroloogid ennustavad, et kohaliku aja järgi reede õhtul toimuval avatseremoonial  on -2 kuni -5 kraadi, kuid lõikav tuul langetab tajutavat temperatuuri märgatavalt. 

Näiteks oli kolmapäeval avatseremoonia läbimängul tajutav temperatuur kogunisti -25. Kuigi nii jube ei peaks reedel olema, siis ilmaennustajad soovitavad spordipeo avamisele tulijaid valmistuma väga külmaks paariks tunniks. 

Kuulsuste kohaselt jätavad mõned sportlased avamistseremoonia suurte külmakraadide tõttu vahele. Itaalia meeskond soovitas tiimiliikmetel avamisele minemata jätta, kuid tuletas julgetele meelde, et nad kogu aeg ennast liigutaks. 

Samas kasutab USA koondis spetsiaalselt loodud soojustatud jopet ning Suurbritannia sportlased saavad selga pärast pikka mõtlemist loodud riietuse, mis peaks asuma kuldsel keskteel mugavusel ja soojusel. 

Madalad temperatuurid hirmutavad ka sportlasi, kes peaksid madalate temperatuuridega harjunud olema. "Tuul on kõige hirmsam - olümpiakülas ringi kõndimine on nagu õudusunenägu," rääkis Kanada skeletonikoondislane Kevin Boyer.

"Tegelikult on naljakas, sest tuleme Kanadast ja uhkeldame, kuidas oleme miinuskraadidega harjunud, aga sellist külma pole me varem kogenud." 

Kõige külmemad talimängud peeti 1994. aastal Lillehammeris, kui temperatuurid langesid 11 miinuskraadini. Pyeongchangi olümpiamängud tulevad ilmselt natukene soojemad, kuid mitte paljuga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles