Statistikapomm nr 6: USA vallutas seni vaid Euroopa päralt olnud kantsi

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Mazdzer (USA lipuga) tähistab meeste ühekelgu olümpiahõbedat, David Gleirscher (paremal) olümpiakulda.
Chris Mazdzer (USA lipuga) tähistab meeste ühekelgu olümpiahõbedat, David Gleirscher (paremal) olümpiakulda. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Olümpiamängude teisel võistluspäeval, 11. veebruaril selgus kuus olümpiavõitjat (meeste lumelaua pargisõit, meeste murdmaasuusatamise 15+15 km, meeste kiiruisutamise 5000 m, meeste laskesuusatamise 10 km sprint, meeste ühekelk ja naiste küngaslaskumine).

Pidanuks selguma ka seitsmes, aga tugeva tuule tõttu tuli meeste kiirlaskumine ära jätta ja edasi lükata. Nagu juba heaks kombeks on saanud, võtame võistluspäeva kokku põneva spordistatistikaga.

1. korda võitis täna taliolümpial medali sportlane, kes sündinud pärast 2000. aasta 1. jaanuari - ameeriklane Redmond Gerard meeste lumelaua pargisõidus. Ühtlasi purustas Gerard seni kaasmaalase Kelly Clarki nimele kuulunud rekordi - noorim lumelaua olümpiavõitja - sest sai kulla kaela 17 aasta ja 227 päeva vanusena. Clark võitis 2002. aastal naiste rennisõidu 18 aasta ja 199 päeva vanusena.

1 mees on võitnud taliolümpial kuldmedali nooremana kui Gerard täna - Soome suusahüppaja Toni Nieminen oli 1992. aastal ALbertville'is suure mäe olümpiavõitjaks tulles 16 aasta ja 261 päeva vanune.

13 kolmikvõitu on Norra pärast tänast meeste suusavahetusega sõidus saadut suutnud läbi aegade taliolümpiamängudel saavutada. Antud arvestuses hoiab teist kohta holland kuue kolmikvõiduga (kõik kiiruisutamises).

30 kilomeetri klassikadistants 1992. aasta olümpial oli eelmine kord, kui Norra suutis meeste murdmaasuusatamises kolmikvõidu võtta. Toona kuulus kuld Vegard Ulvangile, kellele järgnesid Björn Dählie ja Terje Langli.

6.09,76 on pärast tänast meeste 5000 meetri kiiruisutamise olümpiarekord, omanikuks sel alal oma kolmanda olümpiakulla võitnud Sven Kramer (Holland), kellest sai ühtlasi seitsme olümpiamedaliga kõigi aegade tituleerituim meeskiiruisutaja.

1. korda taliolümpia ajaloos lõppesid laskesuusatamises nii naiste kui ka meeste sprint sama riigi, antud juhul Saksamaa, sportlaste võiduga - eile tuli olümpiavõitjaks Laura Dahlmeier, täna Arnd Pfeiffer.

Meeste laskesuusatamise sprindi olümpiavõitja Arnd Peiffer.
Meeste laskesuusatamise sprindi olümpiavõitja Arnd Peiffer. Foto: Bai Xuefei/imago/Xinhua

50 aastat tagasi võitis Austria oma esimese ja tänaseni ainsa meeste ühekelgu olümpiakulla. Manfried Schmidi triumfile järgnenud 50-aastase põualõpetas David Gleirscher.

0 mitte-eurooplast oli enne tänast suutnud meeste ühekelgul olümpiamedali võita, aga ameeriklane Chris Mazdzer lõpetas oma hõbemedaliga selle pulli ära!

3 Kasahstani naissportlast on pärast tänast taliolümpialt medali võitnud - 1998 Naganos Ljudmila Prokaševa (kiiruisutamise pronks), 2010 Vancouveris Jelena Hrustaljova (hõbe laskesuusatamises), 2018 Pyeongchangis Julia Galõševa (pronks küngaslaskumises).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles