Latvala teeb puust ja punaseks, miks tema, Tänak ja Ogier aega juurde kaotasid (3)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jari-Matti Latvala Rootsi rallil
Jari-Matti Latvala Rootsi rallil Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Ott Tänak langes Rootsi rallil esikohalt seitsmendaks, sest pidi teise hommikul rajale pääsenud võistlejana teelt pühkima värskelt sadanud lund. Kuid ajakaotus jätkus ka pärastlõunal, kui lumesadu lakkas ja katseid läbiti teistkordselt. Miks?

Vastus on lihtne: teised sõitjad. Pärast WRC-autosid pääsevad MM-rallidel rajale vähemvõimsamad masinad, mis kasutavad teistsuguseid sõidutrajektoore, ja nõnda lähevad sassi kõik juba sisse sõidetud jooned. Ning seejärel hakkab kaarte segama 2009. aastaks vastu võetud reeglitemuudatus, kui meeskonnad hakkasid raha säästmiseks talverallidel rehvide jaoks kasutama harilikke kruusavelgi.

«Siin etapil peetakse ka ajalooliste autode rallit. Vanasti olid meil kitsamad rehvid – naastude arv oli sama kui praegu laiemal,» selgitas WRC-sarja elav leksikon Jari-Matti Latvala «Nii et kui vanad masinad läbi sõidavad, siis nemad jätavad sinna oma kitsa jälje. Kui meie pärast otsa tuleme, siis me ei mahu sinna jälge ära. Sinna ongi koer maetud – Ogier peab esimesena seda jälge laiemaks tegema ja tal on raske. Siis tuleb Tänak, kelle jaoks on seis veidi parem, siis mina, veel veidi parem. Mida laiemaks see saab, siis mingil hetkel on see piisav ja saab hakata korralikult pingutama. Täna pärastlõunal ei saanud pingutada.»

Kui palju kehvem nõnda sõita on, näitab Sebastien Ogier’ aegade võrdlus. Lumisel aga värskel teel läbis prantslane Svullrya katse 24,88 kilomeetrit ajaga 13.36,5. Teiste sõitjate poolt segamini aetud lumes oli viiekordse maailmameistri tulemus aga 13.52,8. Vaks vahet!

Katsevõidud võeti aga mõlemal puhul sisuliselt identse ajaga: esimesel läbimisel Thierry Neuville 13.16,4 ja teisel Craig Breen 13.17,3.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles