Kivisild lõpetas Poolas edukalt hooaja esimese GP

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kivisild ja Don Kide.
Tiit Kivisild ja Don Kide. Foto: Gerlin Kess

Tiit Kivisild ja Don Kide alustasid tänavust hooaega eduka sisevõistlusega Poolas. Lublini CSI2* grand prix’l saavutas meie paar kõrges konkurentsis 9. koha.

Eelmise nädala neljapäeval anti avastart Poola Cavaliada tuuri teisele etapile, mis toimus Lublinis. Cavaliada võistlustel on eestlased meelsasti osalenud ja nii suundusid sinna ka seekord kaks meie tippratsanikku: Rein Pill ja Tiit Kivisild, mõlemal kaasas kaks hobust.

Cavaliada võistluste programm on alati huvitav ja lisaks CSI2* taseme takistussõidule sai näha koolisõitu, rakendisporti ja ka sisekolmevõistlust. Võistluse kulminatsiooniks oli viimasel võistluspäeval peetud 145 cm kõrgune GP, mille raames sai koguda ka Longines Rankingu (LR) punkte.

Kohe esimesel päeval alustas hästi Tiit Kivisild Don Kidel, saavutades 2* 140 cm suure ringi puhtus-kiirus parkuuris kõrge teise koha. Paar juhtis võistlust pikalt, kuid lõpuks suutis poolakas Msciwoj Kiecon hobusel Dantos teha neist üle 2 sekundi kiirema aja ja võita. Tiit esines oma teisel hobusel Henriettal samuti hästi, saavutades samas sõidus 14. koha. Rein Pill tegi Alfons Raga kiire aja, kuid võttis maha ühe lati ning A Brokiga lõpetati 8. karistuspunktiga.

Teisel võistluspäeval oli suures ringis parim eestlane Pill A Brokil, kes jäi esimesena auhinnaliselt kohalt välja. 145 cm ümberhüpetega LR sõidus tuli maha üks latt ja kahjuks ei piisanud auhinnaraha saamiseks ka kiirest ajast. Siiski võttis sportlane sealt kaasa väärtuslikke LR punkte. Kivisild ja Don Kide lõpetasid samas sõidus 12 kp-ga. Sõidu võitis Jaroslaw Skrzyczynski hobusel Silver Shine Poolast. Ka keskmise ringi lõpetas Pill Alfons Raga 4 kp-ga. Kivisild aga saavutas keskmises ringis Henriettaga kaheksanda auhinnalise koha. Kuna keskmises ringis oli osalejaid üle 100, siis jagati sõit kaheks ja meie sportlased võistlesid erinevates alasõitudes.

Laupäeval osalesid meie ratsanikud vaid ühes sõidus. Päev kujunes edukamaks Pillile, kes Alfons Raga hõivas keskmise ringi 135 cm kahefaasilises parkuuris kolmanda koha. Kivisild ja Henrietta lõpetasid 4 kp-ga.

Pühapäevase grand prix’ esimese eestlasena startis Pill A Brokil. Kahjuks ei suutnud nad põhiparkuuri puhtalt läbida ja lõpetasid võistluse kahe mahaajamisega. Kivisild tegi seevastu Don Kidega puhta sõidu ja pääses 50 võistluspaari seast seitsmendana edasi ümberhüpetele. GP võitu läks ümberhüpetel jahtima kokku 13 ratsanikku ja hobust, kellest enamus olid kodupubliku rõõmuks poolakad. Kahjuks tuli meie paaril maha viimase tõkke latt ja kuna ka aeg ei olnud kõige kiirem, jäi Kivisildi ja Don Kide lõpptulemuseks 9.koht. GP võitis Poola ratsanik Jaroslaw Skrzyczynski hobusel Silver Shine.

Peale võistlust uurisime ka sportlaste muljeid.

Tiit jäi oma hobuste ja sõitudega rahule ning sõnas omal tagasihoidlikul moel, et mõlemad hobused hüppasid Poolas hästi ja nende sooritustega võib rahule jääda. Tänasest GP-st jääb ehk kripeldama ümberhüpete viimane takistus. „Pikka aega nüüd pole nii suuri tõkkeid hüpanud, kuid siinne GP rada oli siiski täiesti normaalne minu jaoks. Hobune hüppas väga hästi. Põhiparkuur sujus meil ilma suuremate raskusteta. Ümberhüpetel päris plaanitult ei läinud. Ühe okseri taha jäin veidi kinni ja ei saanud nii kähku sealt keerata ning viimasele takistusele minnes ei võtnud hullu riski, kuid ikkagi tuli seal latt kerge puutega maha.“

Rein ei olnud enne ärasõitu hobuste vormi osas eriti kindel, sest viimased treeningud kodus ei läinud just plaanipäraselt. Siiski oli ta peale võistlust üsna rõõmsas tujus ja kurtmiseks väga põhjust ei näinud. Ka Tiidule elas ta täna väga kaasa. „Tiidul oli täna väga ilus sõit põhiparkuuris, kahju, et ümberhüpetel see üks maha tuli.“

Enda GP sõitu kommenteeris sportlane järgmiselt:“Mul tuli täna kaks maha just nendes kohtades, mis mulle rasked olid. Väga tihe rada oli ja meie jaoks natuke liiga ühetõmbega läks see asi. Oleksin pidanud vahepeal veidi hoogu maha võtma, aga sellist kohta nagu ei olnud. Tiheda võistlusprogrammi tõttu ei saanud me eile ja täna eriti trenni teha, sest maneež oli pidevalt kinni, see aga on A Brokiga on vajalik. Reedene sõit oli meil kiire ja hoogne, ju see oli ka veel hobusel veidi sees täna ja nii ta läks. Hobune hüppas muidu kindlalt.“

Siiski päris tühjade kätega koju ei naasta. „Alfonsiga läks meil ka üsna hästi. Kahel esimesel päeval tuli küll üks maha, kuid kolmandal päeval jäid meil tõkked peale, aga ise oleksin teises osas ühe pöörde peal äärepealt maha kukkunud. Paar tõket tuli ilma jaluseta hüpata, nii et selle jama kohta oli kolmas koht igati ok,“ muigab Rein.

Samuti jagus sportlasel kiidusõnu võistluse enda kohta: „Lublini võistlus oli igati tip-top, väga hea korraldusega, vaid ilmad olid veidi külmavõitu, aga see ei seganud üldse.“

Rein Pill ja Alfons Ra.
Rein Pill ja Alfons Ra. Foto: Gerlin Kess

Tulemused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles