Taliolümpia võis Põhja-Koreale avada veel ühe ukse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach jälgimas iluuisutamisvõistlusi koos Põhja-Korea iluuisutaja Ryom Tae Okiga.
ROKi president Thomas Bach jälgimas iluuisutamisvõistlusi koos Põhja-Korea iluuisutaja Ryom Tae Okiga. Foto: Julie Jacobson/AP

Rahvusvahelise Olümpiakomtee president Thomas Bach lubas, et aitab kaasa Põhja-Korea sportlaste osalemisele 2020. aasta Tokyo suveolümpial.

Bachi sõnul andis ühine sissemarss avamisel ja ühise jäähokinaiskonna moodustamine lootust, et Korea poolsaarel riikide suhted paranevad, kuid seni kehtib Põhja-Korea kodanikele sissesõidu keeld Jaapanisse.

Kahe riigi suhted läksid teravaks pärast seda, kui Põhja-Korea alustas tuumaprogrammi ning saatis aastatel 1977-1983 riigist välja kõik jaapanlased kui võõrriigi agendid. 2014. aastal aset leidnud küsitluse põhjal loeb 91% jaapanlastest Põhja-Korea mõju negatiivseks.

Bach ütles Jaapani infoagentuurile Kyodo News, et ta püüab Tokyo mängude suhtes saavutada samasugust lähenemist nagu Pyeongchangis. «Oleme alati rangelt hoidnud poliitilist neutraliteeti,» ütles Bach ja lubas teha kõik, et Põhja-Korea sportlased saaksid kvalifitseeruda ja osaleda Tokyo olümpial. Peatselt sõidab Bach ka Põhja-Koreasse sealse olümpiakomitee kutsel, et tulevikku arutada.

Seda, kas Tokyos peaks samuti toimuma Korea ühine sissemarss, olevat Bachi sõnul veel vara öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles