Kommentaar: ärge vihake ja õppige kaotama!

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Ameerika vihatuim mees Gary Bettman.
Põhja-Ameerika vihatuim mees Gary Bettman. Foto: Adrian Wyld/AP/Scanpix

Taliolümpiamängude prestiižseima kuldmedali jagavad pühapäeval välja Saksamaa ja Venemaa hokimeeskonnad. Ja see on skandaalne, kui lugeda USA ja/või Kanada meediaväljaandeid. Nende kaotusvalu on suunatud eksklusiivselt Gary Bettmani suunas.

Bettman on hokiliiga NHL juht, kes otsustas, et 2018. aastal ta oma mängijaid olümpiamängudele ei luba. See liigutus devalveeris märgatavalt võistluste sportlikku kaalu ja sundis kõiki koondisi leidma tasemel mängijaid mujalt. Kõige valusama hoobi andis NHLi sportlaste eemalejäämine mõistagi USA meeskonnale ja seetõttu olid Ameerika uudistekanalid pärast üleeilset bullitikaotust Tšehhile täis hala, et Bettman rikkus olümpiaturniiri. Veelgi enam, ta on süüdi lausa geopoliitilises kuriteos, kuna ulatas hokikulla Vladimir Putini jüngritest hokimeestele, kes on sunnitud võistlema nime all Olümpiasportlased Venemaalt.

Täna hüppasid naabrite paati kanada spordisõbrad. On ju mõeldamatu, et kui NHLi tähed oleksid nende koosseisu kuulunud, võinuks maailma sügavaimate traditsioonidega hokimaa kaotada Saksamaale. Viimased ei jõudnud neli aastat tagasi ju isegi olümpiale. See olevat kõige ehedam näide sellest, kuidas Bettman on olümpiaturniiri ära lörtsinud ja muutnud selle kolmanda järgu meeskondade tallermaaks.

Selle kurtmise kohta on olemas väga lihtne väljend: hapud viinamarjad! USA ja Kanada ei jõudnud finaali ja seega oli tegu mõttetu võistlusega.

Kas te arvate hetkekski, et KHLi tähtede põhjal kokku pandud venelaste koondis tunneb end kui teise järgu hokimeeskond? Või et sakslaste võidurõõm oli seetõttu väiksem, et Šveits, Rootsi ja Kanada ei saanud nende vastu jääle saata kodumaa parimaid poegi? Muidugi mitte! Nemad naudivad hetke. Finalistid on oma tulemuse ausalt välja võidelnud ja teinud seda konkurentidega võrdsetel tingimustel.

Õppige suhtumist eestlastelt! Pärast Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja Kristina Šmigun-Vähi pensionileminekut olid kõik internetikommentaariumid samamoodi täis kurtmist, kuidas uus põlvkond pole väärt midagi, mõttetut turistid jne. Nüüdseks oleme jõudnud juba tasemele, kus oleme aru saanud, et kõik eestlased ei saagi alati olla kõige kõrgemas tipus ja suudame nende väikestestki edusammudest rõõmu tunda. Väike võit seegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles