ROKi ühehäälne otsus: Venemaale ei antud trikoloori all marssimise luba

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ROKi president Jacques Rogge, praegune president Thomas Bach ja peasekretär Christophe De Kepper olümpiaorganisatsiooni üldkogul.
Endine ROKi president Jacques Rogge, praegune president Thomas Bach ja peasekretär Christophe De Kepper olümpiaorganisatsiooni üldkogul. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Ajalooraamatutesse kirjutatakse, et Pyeongchangi olümpiamängudel ei võistelnud mitte Venemaa koondis vaid Olümpiasportlased Venemaalt. See sai selgeks täna, kui Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) üldkogu ei taastanud Vene alamorganisatsiooni liikmelisust ning ei andnud venelastele õigust marssida mängude lõputseremoonial rahvuslipu all.

President Thomas Bach kandis üldkogule ette ROKi juhatuse seisukoha, kus rõhutas, et Venemaa Olümpiakomitee liikmelisus ROKis tuleks taastada esimesel võimalusel, kui selgub, et Venemaa sportlased ei jää Pyeongchangi mängudel täiendavalt keelatud ainete tarvitamisega vahele. Kaks juba lahenduse saanud dopingujuhtumit – curlingumängija Alesandr Krušelnitski ja bobikelgutaja Nadežda Sergejeva – on aga piisav põhjus, miks mitte lubada tänasel lõputseremoonial venelasi areenile rahvuslipu all.

«Seega ei osalenud neil olümpiamängudel Venemaa delegatsiooni. ROK oleks kaalunud keelust loobumist, kui Olümpiasportlased Venemaalt esindajad oleksid järginud 5. detsembri otsust (millega jäeti Vene koondis olümpialt eemale, kuid lubati olümpialipu all starti dopingust puhtad sportlased – toim). Ometi andsid kaks sportlast siin Pyeongchangis positiivsed dopinguproovi. See oli tohutult pettumustvalmistav ja hoidis ROKi keeldu tühistamast,» sõnas Bach.

Juhatuse otsus võeti üldkogul ühehäälselt vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles