Kas Eestil on Uibot vaja või mitte? (9)

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maicel Uibot ei ootaks vääriline toetus isegi juhul, kui ta oleks MMil võitnud maailma parima mitmevõistleja Kevin Mayeri ees kulla.
Maicel Uibot ei ootaks vääriline toetus isegi juhul, kui ta oleks MMil võitnud maailma parima mitmevõistleja Kevin Mayeri ees kulla. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Kas tähtsam on reegel või asja sisu? Vastne MM-pronks, Eesti üheks silmapaistvamaks sportlaseks kerkinud Maicel Uibo jääbki ilmselt korralikust riiklikust toetusest ilma, sest seitsmevõistlus pole EOK hinnangul olümpiaala.

«Tõnise ütles minu kohta 1990ndate keskel konkreetselt: meil pole Erki Noole suguseid sportlasi vaja. Täna on sama küsimus Uiboga. Kas Eestil on teda vaja või mitte?» viskab Erki Nool endale omase otsekohesusega küsimuse õhku, viidates tänini EOK palgal oleva Toomas Tõnise kunagistele sõnadele. Teatavasti on Uibo senise karjääri suurimad toetajad olnud USA (täisstipendium Georgia ülikoolist) ja Bahama (olümpiavõitjast elukaaslane Shaunae Miller-Uibo ja tema perekonna abi), tänu kellele põlvalane on üldse saanud tippsporti teha.

Probleemid seitsmevõistluse preemiatega pole Eesti kergejõustikus mingi uus teema, sest EOK ei lugenud seda olümpiaalaks ka Noole hiilgeaegadel. «Kui tegin 1999. aastal Maebashi sise-MMil Eesti rekordi ja võitsin hõbeda, oli nende tähtsate ninade nimekiri pikk, kes tahtsid õnnitleda - eesotsas toonase välisministri Toomas-Hendrik Ilvesega. Aga kui tuli aeg, mil preemiaid hakati määrama, öeldi, et see pole ju mingi ala,» meenutab Nool.

Olukord on tõesti absurdne: kui näiteks kaugushüppaja Ksenija Balta tulnuks MMil medalile, teeninuks ta A-kategooria toetuse ehk igakuise palgafondi 2500 eurot (miinus maksud) ja ettevalmistustoetuse 2200 eurot, millele lisandunuks ka treeneri toetus 1300 eurot. Kokku kasvanuks tema sissetulek tippsportlase vääriliseks – kuus olnuks rahalisi vahendeid üle 5000 euro. Ent Uibo on vastse MMi medalimehena EOK silmis mittekeegi. Muide, sarnane olukord tekkinuks ka näiteks 60 meetri jooksus, kus tegu pole ametliku olümpiaalaga (väljas joostakse 100 meetrit).

Nii on Uibo ka pärast medalivõitu jätkuvalt C-kategooria sportlane ehk n-ö potentsiaalne tulevikunimi, kes jagab koos kahe teise kergejõustiklasega 1200eurost toetust. Kokku laekub Uibo pangakontole igal kuul 400 eurot.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles