Mehhiko ralli statistikapomm: kuumus, kõrgus ja rohkelt ajalugu

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja mullusel Mehhiko rallil
Ott Tänak ja Martin Järveoja mullusel Mehhiko rallil Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Neljapäeval saab alguse Mehhiko MM-ralli. Enne võidukihutamise algust tuleb aga selgeks teha, mida MM-kalendri üks eksootilisemaid võistlusi endast kujutab.

Mehhiko ralli kuulub MM-sarja 15. korda. Debüüt tehti 2004. aastal, mil kalendris vahetati välja Türgi etapp.

Senisest 14 MM-rallist on suisa seitse võitnud Citroen. Tiitlikaitsjana tuleb starti Kris Meeke, kes käis mullu viimasel katsel küll ekskursioonil teeäärses parklas, kuid suutis siiski esikohast kinni hoida.

Valdav enamus kiiruskatseid on pilootidele tuttavad viimasest kahest hooajast.

Uusi teid on 344,49 kilomeetri peale vähe ja üksnes jupiti - 7km Guanajuatito ja 2km Derramedero katsel.

2016. aastal pandi mitmest teisest kiiruskatsest kokku 80-kilomeetrine Guanajuato katse, mis oli MM-sarja viimase 30 aasta pikim. Piloodid võtsid seda aga rahulikult ja ettevaatlikult, loodetud draama jäi olemata ja seetõttu pole eksperimenti hiljem korratud.

MM-sarja ajaloo kõige kompaktsem etapp peeti Mehhikos 2007. aastal, kui koos ülesõitudega läbiti vaid 850 km. Ometi mahutati sinna sisse 366 kilomeetrit kiiruskatseid. Muljetavaldav!

Ralli pikima, 31-kilomeetrise El Chocolate’i katse kõrgeim punkt on 2737 meetri kõrgusel üle merepinna, mis on MM-sarja tippmark.

Kõrgel on õhk hõredam. Lisaks küündivad Mehhikos temperatuurid 30 soojapügalani (autos ka kuni 50), mis tähendab, et rallimasinad kaotavad oma võimsusest kuni 20 protsenti.

Meeskondade ettevalmistust segas Euroopat tabanud külmalaine. Kui Toyota sai väidetavalt oma testiprogrammi kenasti läbitud, siis M-Sporti meeskond avastas end sooja Hispaania asemel testimas lumises Hispaanias, mistõttu Sebastien Ogier veetis masinas planeeritust päeva vähem ja näiteks Teemu Suninenil jäigi käsi soojaks saamata.

El Chocolate – katse nimi pole juhuslik, vaid umbes 3000 aastat tagasi leiutati Mehhikos šokolaad. Euroopasse imporditi seda esimest korda 490 aastat tagasi

Et tegu on ookeanitaguse võistlusega, tuli tavaar varakult teele saata. Näiteks Michelini rehvikoorem hakkas Mehhikosse sõitma juba 31. jaanuaril.

WRC-meestel on Mehhikos kasutada 24 pehme ja 16 kõva seguga rehvi.

Ott Tänak hoiab pärast hädasid Rootsis MM-sarjas viiendat kohta, mis on tema halvim seis uutes WRC-autodes. Mullu oli ta pärast Korsika rallil põrumist neljas.

Tänak ja Thierry Neuville juhivad tänavust katsevõitude tabelit (10). Ogier'l on kolmandana neli katsevõitu. Kuna Neuville peab teistele teed puhastama, siis on tõenäoline või vähemalt loogiline, et Tänak rebib end selles arvestuses ainuliidriks.

Mullused Mehhiko ralli katsevõitjad: Meeke 5, Neuville 4, Ogier ja Evans 3, Sordo 2, Tänak ja Hänninen 1

Kaks katset tuli toona ära jätta, sest autosid transportinud veokid jäid liiklusummikusse ja ei jõudnud õigeks ajaks pärale.

Uudis, mida on kuulnud ilmselt juba kõik spordisõbrad: esimest korda pärast 2015. aastat näeb MM-rallil stardis üheksakordset maailmameistrit Sebastien Loebi. Lisaks heale stardikohale räägivad prantslase kasuks ka meeldivad mälestused – ta on kuuekordne Mehhiko ralli võitja.

Mehhiko on muutumas autospordimekaks – möödunud nädalavahetusel peeti seal Formula E etappi, nüüd on kavas MM-ralli ja sügisel ootab taas ees F1 GP.

7. mail 1753. aastal algas ralli stardipaigas Guanajuatos ülestõus, mille tulemusel Mehhiko iseseisvus Hispaania võimu alt.

Ralli keskuseks on aga Leon de Los Aldamas - Mehhiko suuruselt viies-kuues linn aga suurim naha- ja kingatootja.

Kokku on MM-rallil stardis 30 ekipaaži. Viimasel hetkel pidi loobuma kohalik rallimees Benito Guerra, kelle Škoda Fabia R5 võistlusmasin rallieelsel testil maha põles.

Oma Mehhiko ralli debüüdi teeb Škoda tehasemeeskonna ridades Kalle Rovanperä. Tema isa Harri võitis võistluse 2002. aastal, aga Kalle seda vaevalt mäletab, sest ta oli toona alles üheaastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles