Videomeenutus: kuidas Loeb Mehhikos sädemeid pildudes kolmel rattal sõitis

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

Kui sõidate mööda linna ringi nii, et autol on all kolm ratast ja sõber ripub juhiaknast väljas, siis pikka pidu pole. Politsei võtab teid ruttu rajalt maha, küllap paneb puhumagi ja halvemal juhul pistab korraks kongi elu üle järele mõtlema. Kõik õige... välja arvatud juhul, kui olete Sebastien Loeb.

Seda tõestas prantslane kuraditosin aastat tagasi Mehhiko MM-rallil, kui suutis juba avakatsel oma Citroëni parema tagumise amortisaatori ja ühes sellega terve taganurga põhjalikult ära lõhkuda. Teenindusalasse oli aga vaja jõuda ja nii alustas prantslane koos kaardilugeja Daniel Elenaga Kolgata teed.

Kiirelt osutus nõrgimaks lüliks niigi räsida saanud velg, mis munakividele jõudes auto alt plehku pani. Et taganurk päris mööda maad ei lohiseks, ronis Elena auto juhiaknast (!) välja ja sõna otseses mõttes rippus auto küljes, püüdes tasakaalu vasakule auto küljele kanda. Loomulikult jäi aga sädemesajus teekonda jätkanud veider tandem kohe silma kohalikele politseinikele, kes käsutasid Xsara tee äärde seisma.

Autost mobiiliga tehtud ja ülemusele lähetatud pildid tõid Loebi jaoks siiski kaasa ootamatult positiivse tulemuse: politseinikud lubasid tal mitte ainult edasi sõita, vaid andsid tema käsutusse ka kahest mootorratturist koosneva politseiskordi. Loeb jõudiski teenindusse, kus mehaanikud hullumeelse tempoga tööle asusid.

Remondiks ette nähtud poole tunni jooksul vahetati välja parem tagavedrustus, mõlemad tagumised poolteljed, tagadiferentsiaal, käigukast ja lõpuks ka tagastange. Prantslane pääses tagasi rajale, kerkis ralli lõpuks 14. kohalt neljandaks, võitis seejärel ühtejärge kuus (!) rallit ja krooniti hooaja lõppedes teist korda maailmameistriks. Tänaseks teame, et MM-tiitleid kogunes talle lõpuks rekordilised üheksa tükki.

Nädalavahetusel peetaval Mehhiko MM-rallil on Loeb taas stardis, keerates jällegi Citroëni rooli, ning esimene eesmärk on tal tõenäoliselt lihtne: läbida kõik katsed neljal rattal! Rallit alustatakse neljapäeval testikatsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles