Galerii: Messi vedas Barcelona veerandfinaali ning jõudis maagilise tähiseni (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Meistrite liiga viimane veerandfinalist on Barcelona, kes alistas kaheksandikfinaali korduskohtumises koduväljakul Chelsea 3:0 ning pääses kaheksa parema sekka üldskooriga 4:1. Õhtu esimeses mängus alistas Müncheni Bayern võõrsil 3:1 Istanbuli Besiktase ja pääses kaheksa parema hulka koondtulemusega 8:1.

Barcelona läks mängu juhtima juba 3. minutil, kui Lionel Messi lõi oma karjääri kõige kiirema värava. Selleks kulus tal kõigest 128 sekundit. 20. minutiks oli Barcelona mängu juhtimas juba kahe väravaga. Ka selle värava juures oli Messil oma roll, kui andis resultatiivse söödu 20-aastasele Ousmane Dembele.

3:0 värava lõi Barcelona 63. minutil. Sedapuhku oli värava autoriks taas Messi, kellele tähistas tabamus Meistrite liigas 100. väravat.

Kuigi Chelsea ei suutnud täna skoori teha, mängiti Camp Noul mängupildi poolest korralik mäng. Seda tõestab ka statistika. Pealelöögid olid Chelsea kasuks 14:8, palli vallati 44 protsenti mänguajast – Barcelona koduväljakul mängides igati korralik number. Kõige lähemal oldi väravale avapoolaja lõpus, kui Marcos Alonso karistuslöök raksatas väravaposti.

Meistrite liiga veerandfinaalpaarid loositakse reedel. Meistrite liiga kaheksa parema hulka pääsesid: Barcelona, Müncheni Bayern, Juventus, Liverpool, Manchester City, Madridi Real, AS Roma ja Sevilla.

Enne mängu:

FC Barcelona senine hooaeg on kulgenud vägevalt. Euroopa jalgpalli viie tippliiga (Hispaania, Inglismaa, Itaalia, Saksamaa, Prantsusmaa) peale ollakse ainuke meeskond, kes pole seni meistrivõistlustel ainsatki kohtumist kaotanud.

Ropprikas ja eelmisel suvel Barcelona Neymari võrra vaesemaks jäänud Pariisi Saint-Germain pole kaotusi vältida suutnud, Saksamaal igasuguste tõrgeteta kuuenda järjestikuse meistritiitli poole liikuv Müncheni Bayern samuti mitte. Isegi Inglismaa kõrgliigat valitsev, Pep Guardiola juhendatud Manchester City on pidanud ühe kaotuse vastu võtma. Barcelona mitte.

Lisaks purustab Lionel Messi endiselt üle nädala mõne väravarekordi ja Marc-Andre ter Stegen näitab väravasuul esinemist, mis leevendab Saksamaa koondise muret, arvestades, et esiväravavaht Manuel Neuer taastumine jalaluumõrast venib ja venib. Ent Barcelona idüll võib täna õhtul järsult lõppeda.

Meistrite liiga kaheksandikfinaali korduskohtumisele Londoni Chelseaga minnakse küll vastu soosikutena, sest kolm nädalat tagasi võõrsil peetud avamäng lõppes 1:1 viigiga, ent eurohooaja soovitust palju varasema lõpu oht on endiselt olemas. Ning kodune meistritiitel (ja võib-olla ka karikavõit) oleks sel juhul nõrk lohutus.

Enamgi veel, juhtuks veerandfinaalpääsme juba taganud Madridi Real kaitsma kaks aastat järjest võidetud tiitlit, poleks see Barcelonale mingi lohutus, sest Hispaania tippklubide silmis on juba pikka aega esimene mõõdupuu Meistrite liiga ja alles siis, kui kumbki seda ei võida – viimati juhtus nõnda 2013. aastal –, vaadatakse koduseid võistlussarju. Barcelona teekond Meistrite liigas on aga kaks hooaega järjest lõppenud juba veerandfinaalis.

Miks ei tasu koduliigas vireleva Chelsea (neli kaotust viimasest kuuest kõrgliigamängust ja tabeli 5. koht) võimalusi täna mängus Barcelonaga maha kanda? Esiteks on Chelsea peatreener Antonio Conte meistertaktik, kel kindlasti tänaseks matšiks välja mõeldud nii mõnigi hea nipp. Ka avamängus oli Chelsea esitus parem kui tasuks saadud skoor.

Avamängus Barcelonale löödud värav tegi Chelsea pealiku Antonio Conte ütlemata rõõmsaks. Kuidas läheb täna õhtul?
Avamängus Barcelonale löödud värav tegi Chelsea pealiku Antonio Conte ütlemata rõõmsaks. Kuidas läheb täna õhtul? Foto: COLORSPORT/DANIEL BEARHAM/imago/Colorsport

Näiteks Willian tabas kaks korda posti ehk Barcelona kaitse lahtimuukimine ja võimaluste tekitamine polnud ülearu suur probleem. Peale Williani on ka Eden Hazard suuteline üksi mitte millestki värava välja võluma. «Willian on mängija, keda peame väga tähelepanelikult jälgima. Ta on praegu väga heas vormis,» tõdes Barcelona peatreener Ernesto Valverde eile.

Ent Barcelona põhilised probleemid ei seisne mitte vastases, vaid neis endis. Meeskond sõltub liiga palju Lionel Messist, kes on küll suurepärases hoos ja suutnud tänavu peale kõige muu hea lüüa ka ohtralt väravaid karistuslöökidest. Kui jätta välja vasakkaitsja Jordi Alba, kipub loomingulisust nappima, sest ei Ivan Rakitic ega ka Luis Suarez ole suutnud näidata oma parimate päevade taset.

Avamängus viigivärava löönud Messile söödu andnud vanameister Andres Iniesta tänane osalemine on vigastuse tõttu kahtluse all ning talvel Liverpoolist 160 miljoni euro eest ostetud Philippe Coutinho ei saa eurosarjas kaasa lüüa, sest on sel hooajal seal juba oma eelmist klubi esindanud. Barcelona eeliseks on küll võõrsil löödud värav, mis seab Chelseale kohustuse lüüa värav (0:0 viik viiks edasi Kataloonia klubi), aga ainuüksi sellele loota ei tasu.

Neymari lahkumine Pariisi koos kandejõu – Suareze, Iniesta, Gerard Pique ja Sergio Busquetsi – mitte ülearu säravate hooaegadega on Barcelona liigestest lahti ühendanud. Komponendid on endiselt kõrgest kvaliteedist, aga meeskonna esinemises napib barcelonalikku sujuvust ja loomingulisust. Võidud tulevad, aga elegantsita, mis on ohu märk.

Hispaania liigas asuti pärast Coutinho soetamist teda rivistusse sulatama, mistõttu kadus rütm. Brasiillase debüütmängus Alavesiga vahetati ta 0:1 kaotusseisus pingile ja sealt tulnud Iniesta juhtis meeskonna 2:1 võidule. Järgmises kahes mängus (Coutinho mõlemal korral põhirivistuses) viigistati Espanyoli ja Getafega. Praeguseks on Coutinho enam-vähem sobitunud, aga kuna ta Chelseaga mängida ei saa, võib täna ilmneda teistpidi probleem – meeskond ei toimi brasiillaseta.

Vaatamata kõigele sellele on Barcelona siiski selge soosik. Kihlveokontorites hinnatakse nende edasipääsemise tõenäosuseks 80 protsenti, aga Chelsea on Kataloonia klubile ilmselt ohtlikum vastane, kui viimase näitaja järgi võiks arvata. Camp Nou pallimuru sisse on täna peidetud päris mitu reha, millele sattudes saab kodumeeskond väga valusa obaduse.

«Arvestades meie vastase suutlikkust pallivaldamisel, eriti oma koduväljakul, peame üles näitama suurt tarmukust ja keskendumist, et esmalt oma võimalused ära oodata ja siis ka ära kasutada,» märkis Conte. «Ühe maailma parima meeskonnaga kohtudes tuleb olla valmis kannatusteks. Täpselt nii nagu avamängus, kus tegime peaaegu perfektse partii.»

Meistrite liiga

Eelmisel nädalal tagasid koha veerandfinaalis Madridi Real, Liverpool, Torino Juventus ja Manchester City.

Eile selgusid edasipääsejad paarides Manchester United – Sevilla (avamäng 0:0, teises said võõrsil 2:1 võidu viimased) ja AS Roma – Donetski Šahtar (1:2 ja 1:0 - Roma pääses edasi võõrsil löödud väravaga).

Täna kell 19 kohtuvad Istanbuli Besiktas – Müncheni Bayern (avamäng 0:5) ja kell 21.45 FC Barcelona – Londoni Chelsea (1:1, TV6).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles