Postimehe aruanne: kuidas tõhus Kalju Florale õppetunni andis

Andres Vaher
, Hiiu staadion
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme Kalju tõrjus 2:0 võiduga Tallinna FC Flora Eesti jalgpalli meistriliiga uue hooaja alguse liidrikohalt ja lõi tiitlikaitsja võrku tänavused esimesed pallid.

Koduväljakueelist nautinud Kalju vääris kolme punkti igati. Alustati tarmukamalt, mida kroonis brasiillase Liliu 7. minuti kaunis avavärav. Eduseisus näidati tarkust ja rahu, kuni vahetusmees Igor Subbotini teise poolaja tabamus mängu saatuse lõplikult otsustas. Nüüd on tabelipeas kolm meeskonda: nii Kalju, Levadia kui Narva Trans on kolme mänguga kogunud seitse punkti.

Postimehe märkmed Hiiu metsade vahel peetud pallilahingust.

1. Frantsevi õppetund Zahovaikole. Eelmises voorus läks Paide linnameeskond Flora vastu kirvega kurge püüdma. Vjatšeslav Zahovaiko kamandas meeskonna Florat kõrgelt survestama. Karistus tuli kiirelt ja karmilt – seitsme minutiga 2:0, lõpuks 6:0. Nüüd õpetas kogenud Kalju pealik Sergei Frantsev noorele peatreenerile Zahovaikole, kuidas Flora vastu tuleb tegutseda.

Poole väljaku pressing, liinid tihedalt koos ja kiired vasturünnakud – lihtne ja lööv. Ründetsoonis tegutsemisvabaduseta Flora pole pooltki nii tõhus kui liinide vahel sööduruumi saades.

2. Flora trumbist sai nõrkus. Kui kahe hooaja vahel lahkusid Florast eri liinide liidrid Joonas Tamm, Brent Lepistu ja Rauno Sappinen, oli päevselge, et nende asendamine saab olema ränkraske ülesanne. Tuues mulluse kapteni Lepistu asemele Aleksandr Dmitrijevi, võis tiitlikaitsja loota: vähemalt kaitsvas plaanis saab keskvälja südames olema kord majas.

Kuid eile nägime, et Flora kärises just sealt. Kalju juhtvärav oli iseäranis iseloomulik: rünnakul andis Dmitrijev valesöödu ning veidi hiljem kaotas väga valusas kohas kehaduelli Liliule, kes umbes 25 meetrilt kauni pommi Mait Toomi värava nurka kõmmutas. Kuid veel aastate eest vana sõjaratsu, nüüdseks 36ne Dmitrijev säärasel moel palli lihtsalt ei kaotanuks.

Üleolek keskväljal saigi paljuski saatuslikuks. Trio Reginald – Tjapkin – Liliu oli Dmitrijevist – Poomist – Beglarišvilist kraadi võrra tõhusam. Eriti heast küljest näitas end veel mullu Kalju keskkaitses tegutsenud Tjapkin.

3. Hunt alistas Liivaku. Kummagi meeskonna ründevankrit veab tänavu uus jõud. Flora täitis liiga parimast mängijast ja suurimast väravakütist Sappinenist jäänud tühimiku Frank Liivakuga, mullu eelkõige just skoorimisel hätta jäänud Kalju tõi edurivvi Rimo Hundi. Väga vara, et teha ennatlikke järeldusi, kuid senise põhjal on ses võrdluses võidupileti tõmmanud Kalju.

Hundist paremat palli katvat ja vastastele võimalusi loovat ründajat Eesti liiga praegu ei tunne. Kooslus Liliuga võib tänavu Kaljule tõotada suuri asju. Kalju 2:0-tabamuse vormistas Subbotin, kuid sisuliselt meisterdas selle Hunt, surudes esmalt jõuga ära Gert Kamsi ja andes värava ette meisterliku söödu. Seevastu Liivak jäi suhteliselt anonüümseks. Avapoolajal andis ta ühel kiirel vasturünnakul hea söödu Beglarišvilile, kuid sellega nende kahe teravused piirdusid.

4. Kas suur või reamäng? «Mäng nagu iga teine,» püüdis Flora koondislasest keskkaitsja Madis Vihmann duelli eel pingete ülekütmisest hoiduda. Talvel Levadiast Kaljusse kolinud Rimo Hunt kuulutas risti vastupidist tõde: «Mäng Floraga on just see kõige tähtsam!»

Ei taha kuulutada ühe arvamust õigeks ega teise oma valeks, kuid seekord Hiiul valitsenud õhkkond jäi pigem jahedaks. Ja seda mitte kergete miinuskraadide, vaid millegi muu tõttu. Nagu pallurid, olid veel kevadiselt – või talviselt – roostes ka kummagi meeskonna poolehoidjad. No ei tekkinud tõeliselt suure derbi tunnet! Ka 399 pealtvaatajat on taolise duelli jaoks vähe mis vähe. Loodetavasti saavutavad ilmade soojenedes etema vormi nii pallikunstnikud murul kui nende ergutajad platsi ääres.

* * *

Kalju peatreener Sergei Frantsev: meie klubi inimesed on kangelased!

Nõmme Kalju peatreener Sergei Frantsev tahtis lisaks oma meeskonna mängijatele kiita ka klubi töötajaid. «See, mis nad viimasel neljal päeval siin tegid... Koju vist ei mindudki. Lihtsalt kangelaslik! Veel eile oli kõikjal lumi, plats nagu jääväli. Suur-suur tänu neile!» ülistas Frantsev.

Mängu kohta lausus ta, et suuresti määravaks sai nende kiire avavärav. «Mulle näis, et Flora hakkas kaotusseisus kiirustama ja eksima. See sobis meile. Suutsime neilt edukalt rünnakuruumi ära võtta.»

Ehkki uus ründeduo Hunt - Liliu näitas juba hambaid, lausus Frantsev: «Nad on alustanud korralikult. Aga kuna nad alles otsivad üksteisemõistmist, siis ma olen kindel, et nende paremad mängud on veel ees.»

Henrik Pürgi vigastuse tõsiduse kohta ei osanud Kalju juhendaja veel lõplikku tõde öelda, küll avaldas noorele kaitsjale kiitust ennastsalgava tegutsemise eest. Kuid üks mänguline detail jäi teda häirima: «Ääreründajatelt ootan teravamat ja efektiivsemat tegutsemist.» Sergei Tumasjan peaks tema sõnul väljakul tagasi olema paari-kolme nädala pärast.

Flora peatreener Jürgen Henn: imevärav otsustas

FC Flora peatreener Jürgen Henn: «Ma ei taha avaväravas Aleksandr Dmitrijevi süüdistada. Jah, ta kaotas Liliule duelli, aga selliseid asju tuleb paratamatult ette. Pigem ütleks, et tegemist oli siiski imeväravaga!

Meie kahjuks osutus see terve mängu võtmehetkeks. Kalju elu muutus palju lihtsamaks ja meil keerulisemaks. Et võimalusi otsida, pidime oma mängu rohkem avama. Kokkuvõttes ei suutnud me aga liiga palju ohtlikke olukordi tekitada ja Kalju sai end suhteliselt mugavalt tunda. Loovas faasis ei olnud meie mängus täna piisavalt võimsust.»

* * *

ENNE MÄNGU

Seoses Infoneti ja Levadia jalgpalliklubide liitumisega kahanes Eesti kõrgliigas Tallinna tippmeeskondade omavaheliste superlahingute (medalipretendentide omavaheliste mängude) arv poole võrra – 24-lt 12-le. Neist selle hooaja esimene mängitakse täna õhtul Hiiu männimetsas, kui vastamisi lähevad tiitlikaitsja FC Flora ja kolm hooaega järjest pronksmedaliga piirdunud Nõmme Kalju.

Flora jäi kahe hooaja vahel ilma kolmest liidrist (välismaale lahkusid keskkaitsja Joonas Tamm, poolkaitsja Brent Lepistu ja ründaja Rauno Sappinen), ent on alustanud kahe võiduga. «Kes Floras mängib, peab olema valmis vastutust võtma. Kui vanad lahkuvad, siis astuvad nende asemele uued. Meie meeskond on väga hästi komplekteeritud,» sõnab kapten Gert Kams.

Kui Sappinenist jäänud tühimiku korvajaks on klubiga liitunud Frank Liivak, siis Tamme ja Lepistu kohad põhirivistuses on täitnud mullu reeglina vahetusmehe rollis olnud Märten Kuusk ja Markus Poom, kelle sobitumine on kulgenud kasvuraskusteta. Abiks Floras viljeldav lähenemine, kus duubelrivistus tegutseb igas aspektis samade põhimõtete järgi kui esindusrivistus, et muuta edutatute sulandumine sujuvaks.

«Heas jalgpalliklubis peab mitte ainult duubelmeeskond, vaid terve noortetöö olema seatud nii, et alt tulev noor jalgpallur teaks esindusse jõudes täpselt, mis on igal positsioonil tema taktikalised ülesanded. Esindusmeeskond pole koht, kus õppima hakata,» räägib Kams, kes eeldab tänasest mängust, nagu Flora ja Kalju vahel tavaks, tulist andmist. Edu valem on Flora kapteni sõnul usk oma tegemistesse: «Kui usume, siis, arvan, läheb meil hästi.»

Flora kaitsjate kollitamine - seni küll Levadia rüüs - on Rimo Hundile tuttav tegevus.
Flora kaitsjate kollitamine - seni küll Levadia rüüs - on Rimo Hundile tuttav tegevus. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Flora kaitsjate tänane peamine vastane on nendega aastaid FC Levadia särgis duelleerinud, ent tänavuse hooaja eel Kaljusse kolinud ründaja Rimo Hunt. «Midagi väga uut ei ole. Mu ülesanded platsil on veidi konkreetsemad, aga üldiselt on ründaja ikkagi ründaja. Minu ülesanne number üks on lüüa väravaid.»

Erinevalt Florast ei ole Kaljul täisedu, sest laupäeval tehti Narvas sealse Transiga 2:2 viik. «Eks see viik pani meid suurema surve alla. Kui teine mäng järjest peaks ebaõnnestuma, siis oleks see paha. Aga meeskonna moraal on kõrge. Ning ühes asjas on Levadias ja Kaljus kõik täpselt samamoodi – mäng Flora vastu on kõige tähtsam mäng!» lausub Hunt.

Avavile Hiiul kõlab kell 19.30. Neljanda vooru avamängus tegid Paide Linnameeskond ja Pärnu Vaprus eile 2:2 viigi, Narva Trans alistas südilt võidelnud Tallinna Kalevi 2:1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles