Korsika ralli on WRC armastatud ralliraadio luigelaul?

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colin Clark (paremal üleval) usub Ott Tänakusse.
Colin Clark (paremal üleval) usub Ott Tänakusse. Foto: M-Sport

Alates 2002. aastast on fännid üle maailma saanud WRC-rallidele kaasa elada läbi raadioeetri. Becs Williamsi juhtimisel on eestlased kuulnud otsereportaaže Markko Märtini, Urmo Aava ja Ott Tänaku vägitegudest. MM-sarja ametliku raadiokanali tulevik näib aga tume ning aprillikuine Korsika ralli võib jääda viimaseks korraks, kui selle kaudu fännidele harjumuspäraseks saanud formaadi kaudu infot jagatakse, kirjutab Motorsport Monday.

Ralliraadio hääbumise põhjus on ilmne: tänavusest hooajast tuli WRC-sari välja eksklusiivse videolahendusega, mille kaudu on kõik kiiruskatsed fännidele otsepildis jälgitavad (kui tehnilisi probleeme ei esine, mis on seni olnud ohtrad). Katseid kommenteerib suures mahus Williams, mis tähendab, et tema töö raadioeetri vedamisel on märgatavalt nuditud. Juba see devalveerib sealsete ülekannete väärtust.

Et ralliraadio on tasuta, veebipõhine otsepilt aga tasuline teenus, midagi suurt ei muuda. Nimelt on veebiülekande ajajaks WRC-sarja korraldaja. Ralliraadio eelarve ei pärine aga mitte nendelt ega ka Rahvusvaheliselt Autoliidult FIA, vaid selle maksavad kinni MM-sarjas võistlevad meeskonnad. Nende jaoks on aga otsepildiga tekkinud enneolematu turundusväljund ja seetõttu on mõistetav, miks nad ei pruugi tahta enam oma rahadega raadioülekandeid toetada. Hüvastijätt võib toimuda juba järgmisel etapil ehk Korsikal.

Motorsport Monday väitel võib parima variandina tulevikus vähemalt mingil, kuigi märgatavalt kasinamal, kujul siiski ralliraadiot kohata. Detailidesse praegu ei laskuta. Fännid kaotavad sellest aga kindlasti – esiteks on teleülekanded meediumi eripära arvestades niigi märkimisväärselt vähemmahlakamad, aga lisaks sunnitakse fänne, kes soovivad saada võistlusest täit ülevaadet, edaspidi tasulise teenuse manu, mis pole teps mitte odav lõbu – kuus 9, aasta peale 90 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles