Jalgpalli MM on olümpiamängudest kaks korda kallim üritus

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MMi võitjatrofee.
Jalgpalli MMi võitjatrofee. Foto: LUC GNAGO/Reuters/Scanpix

Kui 2024. aasta suveolümpiamängude eelarve on 6,5 miljardit eurot, siis kaks aastat hiljem toimuvale jalgpalli MMile kuluv summa võib ületada 12 miljardi piiri, kirjutab Sport Business.

Šokeerivad numbrid? Ei, kui vaadata neid kontekstis. 2024 olümpiamängud toimuvad Prantsusmaa pealinnas Pariisis, mis tähendab, et kuigi linnasüdames toimuvad ettevalmistus- ja ehitustööd võivad olla kallid, on metropolis juba olemas suur osa infrastruktuurist, mida suurvõistluse võõrustamiseks tarvis. Lisaks ei ole 6,5 miljardit kardetavasti mängude lõplik maksumus, sest olümpiamängud kipuvad ikka eelarve ületama.

Jalgpalli MMi mõõdupuuks on aga Maroko vutitegelaste kokku pandud tegevuskava. Ülitõenäoliselt valib Rahvusvaheline Jalgpalliliit FIFA 2026 MMi korraldajaks USA, Kanada ja Mehhiko ühiskandidatuuri ja neis riikides on enamik vajaminevast infrastruktuurist olemas. Marokos tuleb taristu aga rajada – 14 MMi võõrustavast staadionist üheksa oleksid tuttuued, kolm läbiksid suure renoveerimiskuuri (maksumus kokku ca 2,5 miljardit). Lisaks soovib Maroko valituks osutades riigi hotellikohtade arvu 70 protsendi võrra kasvatada – veel 2,5 miljardit. 12,5 miljoni euro suurusest eelarvest tuleks üle 10 Maroko riigilt ja selle eest parandataks ka kohalikku transpordivõrgustikku ja edendataks meditsiiniteenuseid.

Nagu mainitud, on tegu tõenäoliselt tarbetu matemaatikaga – kõigi eelduste kohaselt valitakse 13. juunil FIFA kongressil MMi korraldajaks Põhja-Ameerika triumviraat.

2018. aastal Venemaal toimuva jalgpalli MMi eelarve on möödunud aasta lõpu seisuga paisunud peaaegu 10 miljardi euroni. Ka venelased pidid turniiri tarbeks ette võtma ohtralt suuremahulisi ehitusprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles