Jalgpall Armeenia moodi: Eesti vastu teeb debüüdi argentiinlane

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norberto Briasco kuulub Argentiina kõrgliigaklubi Huracan koosseisu.
Norberto Briasco kuulub Argentiina kõrgliigaklubi Huracan koosseisu. Foto: twitter.com

Kui Eesti jalgpallihuvilised arutlevad, kas kaheksa aastat siin elanud ja mänginud grusiin Zakaria Beglarišvili oleks meie koondisele väärt täiendus, siis sinisärkide laupäevane vastane Armeenia toimetab veidi teiste reeglite ja põhimõtete järgi.

Eile hommikul maandus Jerevani lennuväljal jalgpallur nimega Norberto Briasco. Argentiinas sündinud, elanud ja vutti mänginud 22-aastane ründaja pani jala Armeenia pinnale esimest korda. Vahepealsetel päevadel vormistatakse talle Armeenia kodakondsus ning juba laupäeval on Briasco valmis Eesti vastu uue kodumaa eest debüteerima.

Vaata siit, kuidas Armeenia fännid Argentiina klubis Huracan igapäevast leiba teenivat väravakütti tervitasid:

Kõik see on võimalik väga lihtsal moel: Briasco ema on Armeenia päritolu ning Armeenias on topeltkodakondsus lubatud. Ehkki Briasco on viimasel ajal olnud kimpus vigastustega, usutakse Kaukaasias, et tulevikus võib ta koondise mõõnavale ründeliinile osutuda väärt täienduseks.

Sealses meedias on ka kirjutatud, et pärast Briasco esimest Huracani eest löödud väravat selgus ootamatulr, et ta sõidab linnas ringi bussi, mitte autoga. Kui noormehelt küsiti, millal ta auto ostab, vastanud Briasco: «Kuna mu pere elab rasketes tingimustes, toetan eelkõige neid.»

Tegelikult pidanuks Martin Reimi & Co vastu tuleristsed saama teinegi Lõuna-Ameerikast võrsunud 22-aastane «uusarmeenlane» Jordy Joao Monroy Ararat. Kuid Kolumbia klubi Boyaca Chico palus Armeenia koondise peatreenerilt Artur Petrosjanilt luba paremkaitsja kutse tulevikku lükata, sest neil on meistrivõistlustel parasjagu käimas tähtsad mängud.

Monroy taust on ühtaegu kirev ja segasevõitu. Kolumbias elab arvukalt Ararati suguvõsa järeltulijaid – selle juured hakkasid erinevatel andmetel seal hargnema 19. sajandi lõpul või 20. algul ning Jordy Monroy on teadaolevalt kõnealuse mehe üks lapselapselastest.

Ent Briasco pole Armeenia meeskonnas põrmugi esimene «kodustatud» pallur. Kuna armeenlaste kogukond on aegade jooksul üle ilma väga laiali valgunud, leidub «segaverelisi» ka nende jalgpallikoondises arvukalt. Sealmail peetakse seda täiesti normaalseks nähtuseks. Nii kannavad lisaks Briascole taskus kahte passi Gael Andonian (ka Prantsusmaa kodakondne), Aras Ozbiliz (Holland), Sargis Adamjan (Saksamaa), Gegham Kadimjan (Ukraina) ja Artjom Simonjan (Venemaa). Sama lugu oli koondise endise suurima väravaküti Juri Movsisjaniga (USA).

Kohtumisest Eestiga jääb vigastuse süül eemale üks vaieldamatuid liidreid, Brasiilias sündinud, kuid kümne aasta eest ka Armeenia kodanikuks saanud Marcos Pizzelli.

Henrik Mhitarjan Armeenia koondise rüüs.
Henrik Mhitarjan Armeenia koondise rüüs. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Mhitarjan kinkis kliinikule auto

Kõneldes aga puhtaverelisest armeenlastest, siis kahtlemata kannab esistaari tiitlit endine Dortmundi Borussia ja Manchester Unitedi ning tänavusest Londoni Arsenaliga liitunud ründav poolkaitsja Henrik Mhitarjan. Vahetult enne mänge Eesti ja Leeduga tegi Mhitarjan kauni žesti, kinkides raskelt vigastatud ja sõjainvaliide ravivale rehabilitatsioonikeskusele sõiduauto.

(Vahepalaks huvitav fakt: nagu Konstantin Vassiljev, lõi ka Mhitarjan oma koondisekarjääri esimese värava Armeenia - Eesti MM-valikmängus märtsis 2009. Huvitava kokkusattumusena kohtutakse üheksa aastat hiljem taas märtsis taas täpselt samal Jerevani Vazgen Sargsjani nimelisel staadionil).

Lisaks Pizzellile ei saa Petrosjan kasutada Edgar Manutšarjani teeneid – tema on traumast küll toibunud, kuid mänguvorm pole veel soovitud tasemel. Küll on pärast ligi aasta kestnud pausi rivistuses tagasi Portugali klubi Maritimo pallur Gevorg Hazarjan.

Armeenia meedia on üllatunud, et valikus ei leidunud kohta viimase aja esiväravavahile, Armeenia meistri Alaškerti puurilukule Arsen Beglarjanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles