Järelvaadatav: tiitlikaitsja Rakvere andis Balti liiga pronksimängus lahingu, kuid jäi medalita

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võrkpalli Balti liigas haaras pronksmedali Jekapilsi Luši meeskond. Saaremaal toimunud kolmanda koha mängus alistasid lätlased skooriga 3:2 (25:15, 25:19, 12:25, 22:25, 15:10) Rakvere võrkpalliklubi.

Mängu algus oli Rakvere jaoks kohutav. Rihards Pukitise löögist juhtis Jekabpils esimeseks tehniliseks vaheajaks 8:4 ning Andris Õunpuu eksimuse järel oli Rakvere kaotus juba 5:10. Vahe kärises 12:19-le ja sellest Rakvere ei taastunud, geim Jekabpilsile 25:15.

Andres Toode vahetas avageimi lõpus Andris Õunpuu asemel platsile noore Mart Toomi. Ka teist vaatust alustas paremini Läti klubi, minnes 6:3 juhtima. Toomi rünnaku järel oli tablool üle pika aja viik 10:10. Elia Lulla servivea järel leidis Rakvere end aga taas neljapunktilisest kaotusseisust 11:15. Jekabpils oli agressiivsem ja ka statistiliselt pea igas elemendis parem. Rakvere suutis vahe mängida kahepunktiliseks 16:18, ent enamat ei suudetud ja ka teise geimi võitis Läti klubi, skooriks 25:19.

Selg vastu seina olukorras muutus ka Rakvere mäng ja kolmanda vaatuse alguses läks tiitlikaitsja 7:2 juhtima. Teise geimi lõpus Elia Lulla asemel tuli väljakule Karl Maidle, Õunpuu naasis samuti platsile. Tanel Uusküla rünnak tõi tabloole numbrid 10:3 ja edasi vahe vaid suurenes, geimivõit Rakverele 25:12  ja lootus pronks võita elas.

Ka neljandat geimi alustas Rakvere hästi, Siim Ennemuisti võimsa pommlöögi järel juhiti 3:1 ja vastaste peatreener oli sunnitud mõtlemisaega kasutama. Maidle rünnakuveast jõudsid lätlased aga 7:7 seisuni. Siim Ennemuist säras nii rünnakul kui blokis ja vedas Rakvere 11:8 ette. Ennemuisti järjekordse bloki järel oldi ees 15:9, ent Jekabpils võitles end kahel korral kahe punkti kaugusele (20:18 ja 24:22). Lõpus oli Rakverel ka õnne ja geim võideti 25:22. Seega otsustati pronksmedali saatus viienda geimiga.

Otsustav vaatus algas Rakvere jaoks ärevalt, sest jäädi 0:3 kaotusseisu ja Andres Toode võttis minutilise mõtlemisaja. Ka kaks järgmist punkti kuulusid Jekabpilsile. Rakverele tõi geimi esimesed punktid taaskord Ennemuist, vähendades kaotusseisu 2:5-le. Seisul 4:6 vigastas Ennemuist jalga, ent suutis siiski jätkata. Järgmise punkti autor oli taas Ennemuist, seekord ühe käega ja Rakvere oli vaid ühepunktilises kaotusseisus 5:6. Jekabpilsi vea järel jõuti 7:7 viigini ja seejärel mindi 8:7 juhtima. Läti klubi pääses Rihards Pukitise serviässast juhtima 10:8. Lulla autirünnak ja ässpalling lätlastelt ning Jekabpilsi edu suurenes 13:9-le. Lätlased enam seda edu ei loovutanud, võites geimi 15:10 ja kogu mängu 3:2.

Rakvere peatreener Andres Toode oli pärast kohtumist löödud. «Täna otsisin ja otsisin neid mehi, vahetusi oli palju, aga ei leidnud ikka seda päris õiget koosseisu,» kommenteeris Toode. Viienda geimi keskel Siim Ennemuisti vigastuse ajal läks treeneril silme eest mustaks. «Meenus eelmise aasta finaal, kus tal samamoodi juhtus ja tõesti läks silme eest mustaks. Viiendat geimi ei suutnud ma enam ka time-outidega pidurdada.»

Suurepärase etteaste teinud temporündaja Siim Ennemuist oli Rakvere edukaim 19 punktiga (+12), Tanel Uusküla tõi 18 punkti (+11). Ennemuist ütles, et . «Võrdsed võistkonnad olid platsil. Jekabpils on selline emotsiooni pealt mängiv meeskond ja kui nad «duhhi» üles saavad, on raske neid peatada,» viitas Ennemuist kahele esimesele geimile, mis kindlalt kaotati. «Võib-olla me eeldasime, et võime neid võita ja see ei ole tegelikult hea asi.» Temporündaja lisas, et saarlasena on Kuressaares mängida suurepärane. „Selline publik annab palju emotsiooni juurde,“ tunnistas ta.

Rakvere vastuvõtt oli 65%, rünnak 45,6%. Blokipunkte teeniti 12 ja neist 9 tõi Ennemuist. Servil löödi vaid üks äss ja vigu tehti 13. Läti klubi edukaimaks kerkis 17 punktiga (+9) Armands Abolins. Jekabpilsi vastuvõtuprotsent oli 65,4, rünnakuprotsent 41,5. Blokipunkte kogunes 9 ja servipunkte 5 (eksiti 18 pallingul).

Enne mängu:

Tiitlikaitsja Rakvere pidi eilses poolfinaalis tunnistama Saaremaa 3:1 (25:19, 20:25, 25:18, 25:14) paremust. Jekabpilsi Luši kaotas aga Pärnu võrkpalliklubile 1:3 (26:24, 20:25, 19:25, 12:25).

«Olime rünnakul kehvad,» nentis Rakvere loots Andres Toode pärast 1300 pealtvaataja ees toimunud kohtumist. Täiesti liimist lahti oli sealjuures hiljuti meeskonna liidriks kerkinud Elia Lulla, kes realiseeris 29 tõstest vaid kuus. Väljakuperemehed võtsid 31-aastase diagonaalründaja täielikult kinni ja temata panuseta oli Rakvere võimetu.

Rakvere ühe liidri Andris Õunpuu sõnul tuleb nüüd tiitlikaitsjal anda endast kõik, et lahkuda Saaremaalt vähemalt pronksmedaliga. «Ega kellegi pea sisse ei näe, aga usun, et juba enne poolfinaali mõtlesid mitmed pronksimängule ja Jekabpilsile. Elia (Lulla) ei suutnud sama võimsas hoos jätkata. Otsustavaks sai aga Hindrek Pulga esitus, teistega saime enam-vähem hakkama, ent Pulka ei suutnud pidurdada,» kommenteeris Õunpuu poolfinaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles