Uskumatu finaal: Saaremaa küll väristas, aga võitis Balti liiga!

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võrkpalli Balti liiga võitis Saaremaa kodupubliku ees Pärnu võrkpalliklubi 3:2. Väljakuperemehed läksid kohtumist 2:0 (25:21, 25:19) juhtima, kuid seejärel suutis Pärnu võita järgmise geimi 25:23 ning oli võidukas ka neljandas geimis 25:20. Otsustav geim oli aga väljakuperemeeste pärusmaa, 15:9.

Erinevalt poolfinaalist alustas Saaremaa poolel diagonaalründajatest Hindrek Pulk, kes oli poolfinaalis Rakvere vastu teinud suurepärase esituse. Pulk kerkiski kesksesse rolli, tegutsedes pidurdamatult ja kogudes lõpuks 33 punkti (+19) ning teenis ka MVP tiitli.

Ta vedas Saaremaa esimese geimis 25:21 ja teises 25:19 võidule. Siis ärkas ka Pärnu ning kaks järgmist vaatust kuulusid Avo Keele juhendatavale meeskonnale vastavalt 25:23 ja 25:20. Otsustavas geimis jäi Pärnu 1:5 kaotusseisu ja Pulga tegutsemise toel liikus Saaremaa kindlalt võidu suunas, võites geimi 15:9.  ulk ise jäi tagasihoidlikuks, ent tunnistas, et nautis mängimist täiel rinnal. 

«Tõesti nautisin platsil olemist! Oli võimas tunne füüsiliselt ja vaimselt olin samuti hästi valmis selleks kohtumiseks.

Pulk sai vahetult enne kohtumise algust teada, et seekord alustab tema diagonaalründaja kohal. „

Võidu tõi terve meeskonna armutu võitlus, grammigi ei antud alla! 2:0 eduseisul püüdsin mina iseendaga hakkama saada ja palju mõelda ei jõudnud. Raskeks läks neljandas geimis, aga igaüks pani nagu jaksas. Viiendas geimis läksin servima nagu jaksasin, kas kõik või mitte midagi!

Peatreener Urmas Tali sõnas, et lootis 2:0 eduseisus mängu 3:0 tulemusega lõpetada, ent nagu võrkpallis tihti, läks see plaan luhta.

Kui kahega peal olime, siis mõtlesin, mida teha, et 3:0 võita, aga välja ei mõelnud. Pärnul hakkasid asjad õnnestuma ja läks nagu võrkpallis tihti sellises seisus, aga eks selliste asjade pärast võrkpall meile meeldibk! Minu jaoks on iga võit tähtis, mul neid tiitleid nii palju ei ole, et võidu üle vähem peaks rõõmustama.

Pärnu juhendaja Avo Keel tõdes, et 0:2 kaotusseisust päästis neid servivigade tegemise lõpetamine. «Meie rünnak oli ka alguses enam-vähem, aga eksisime lubamatult palju. Ja Taavet Leppiku põlv andis juba avageimis tunda, teda oleks viiendas geimis väga vaja läinud,» rääkis Keel. «Diagonaalründajat otsisin selles mängus lõpuni. Otsustavas geimis oli nende bloki-kaitse meie ründajatest lihtsalt parem,» lisas Keel.

Võitjatele tõi Pulk 33 punkti (+19), 13 punkti lisas Matej Hukel (+4) ja 10 punkti (-1) Tomaš Halanda. Pärnu vastuvõtt oli 64,1%, rünnak 43,2%. Blokist teeniti 10 punkti ja serviga 6. Pärnu parimaks kerkis Edvinas Vaškelis 12 (+5), Tamar Nassar lisas 11 silma (+6). Blokist saadi 16 punkti (neist 6 läks Nassari nimele), serviga 4 (vigu tehi 22).

Pronksimatšis alistas Jekabpilsi Luši 3:2 (15:25, 19:25, 25:12, 25:22, 10:15) Rakvere VK. 

Credit24 Meistriliiga Final Fouri parimad mängijad:

Parim mängija: Hindrek Pulk (Saaremaa VK)
Parim diagonaalründaja: Hindrek Pulk (Saaremaa VK)
Parim sidemängija: Alexander Tusch (Saaremaa VK)
Parimad temporündajad: Harri Palmar (Pärnu VK) ja Siim Ennemuist (Rakvere VK)
Parimad nurgaründajad: Tomaš Halanda (Saaremaa VK) ja Märt Tammearu (Pärnu VK)
Parim libero: Davis Melnis (Jekabpilsi Luši)

Enne mängu:

Saaremaa alistas esimeses poolfinaalis 3:1 (25:19, 20:25, 25:18, 25:14) tiitlikaitsja Rakvere, Pärnu oli teises poolfinaalis 3:1 (24:26, 25:20, 25:19, 25:12) parem Jekabpilsi Lušist.

Saaremaa ja Rakvere mängu kaalust ja suurest publikuarvust tingitud vigaderohke avageimi võitsid saarlased 25:19 ja paistis, et mullusega sarnast suurüllatust Lääne-Virumaa klubi korrata ei suuda.

Teises geimis õnnestus kogenud rakverelastel aga tänu suurepärasele servi vastuvõtule muuta oma mäng mitmekülgsemaks. Eriti heas hoos olid seeläbi temporündajad Joonas Popman ja Siim Ennemuist. Geim 25:20 Rakverele ja kõik oli taas võimalik.

Teise geimi lõpuhetkedel tõi Saaremaa peatreener Siim Põlluääre asemel väljakule Hindrek Pulga, kes suutis kiiresti oma tuntud headuses palle maha lööma hakata. Pulga kõrval kasvas ka kaaslaste enesekindlus – nii kaitses kui ka rünnakul tegutseti eeskujulikult. Liiga uustulnuk võitis kolmanda ja neljanda geimi vastavalt 25:18 ja 25:14 ning finaalikoht oligi käes.

17-aastase Tammearu tähelend

Teises poolfinaalis suutis Läti uus esiklubi Jekabpils avageimis Pärnut üllatada – 16:21 kaotusseis pöörati 26:24 võiduks –, ent seejärel said Avo Keele hoolealused oma mängu tööle ja võitsid järgmised geimid juba kindlalt 25:20, 25:18 ja 25:16. Pärnakate mängu vedas nurgamees Taavet Leppik, kes oli nii rünnakul kui ka servi vastuvõtul põlvevalust hoolimata meeskonna kindel liider.

Mängu aitas teises geimis muutuse tuua aga hiljuti 17. sünnipäeva tähistanud noortekoondislane Märt Tammearu, kes kahvatult esinenud Kevin Saare välja vahetas. Noor pärnakas lõi kümnest tõstest maha suisa seitse ja võttis servi vastu kõrge 82 protsendiga. «Märt tegi kõva mängu,» tunnustas Keel. Kas Tammearu lülitatakse finaalis väljakule juba algkoosseisus? «Ma ei tea seda veel,» vastas kogenud treener.

Mida ennustab Keel aga homse finaali kohta? Mõlemad senised omavahelised mängud on Pärnu Saaremaale kaotanud. «Kui vaadata diagonaalründaja positsiooni, on ka tänase (eilse – toim) mängu põhjal seis üks-null Saaremaa kasuks,» ütles Keel, kes ei jäänud rahule leedulase Robert Juhnevitši esitusega. «Võitja selgitab üks mäng. Siin on palju ka õnnes kinni, aga ma olen kindel, et Saaremaa mängib meie vastu paremini kui poolfinaalis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles