Analüüs: jalgpallikoondis tähistas Vassiljevi juubelimängu viigiga (1)

Kristjan Jaak Kangur, Jerevan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev.
Konstantin Vassiljev. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondise ja Armeenia maavõistlus kujunes oodatust võimaluste- ja emotsioonivaesemaks. 0:0 viik oli aus tulemus nii mõlemale poolele võrdse lõppsaagi kui ka kuiva skoori mõttes - see mäng ei väärinudki õigupoolest väravaid. Kuid tulemus polnud selles mängus esmatähtis, olulisem oli see, milliseid Martin Reimi soovitud nüansse Eestil õnnestus ellu viia.

Kas me kaitsta mõistame? Jah, endiselt hästi. Tehnilistel ja kiiretel armeenlastel eesotsas Henrik Mhitarjani ja Sargis Adamjaniga nappis sageli eestlaste vahel keerutamiseks ruumi. Viie kaitsjaga mängimine ja lisaks poolkaitses Karol Metsa kasutamine tsementeeris Eesti tagaliini ilusti, alati oli keegi kaaslast julgestamas. Aga seda teadsime juba ennegi.

Kas ründefaasis õnnestus loodetud moel teravust tekitada? Ei. Kas «juubilari» Konstantin Vassiljevi mängitamine teise ründaja rollis õigustas end? Samuti ei. Kiirus ja mees-mehe vastu võitlus positsiooni pärast ei ole kaugeltki Vassiljevi trump, tema panus jäi tunni ajaga väga tagasihoidlikuks.

Mängu pidanuks ehitama Mattias Käit üksi, sest Metsa ampluaa on siiski kaitsetegevus. Kuna aga ise armeenlasi pressida ei õnnestunud, jäid ka üleminekud kaitsest rünnakule aeglasteks. Sergei Zenjovi sekkumine muutis Eesti vastase poolel kohe teravamaks, Armeenia ettevaatlikumaks ja nii hakkas võimalusi avanema ka meil.

Mida uut siis nägime? Martin Reim alustas mängu 5-3-2 formatsiooniga, mis erines tavapärasest 5-4-1 asetusest vaid Vassiljevi rünnakule nihutamise poolest. Viimaseks tosinaks minutiks proovis Reim mehi natuke sama asetuse raames ümber vangerdada: pisut varem platsile tulnud Zenjov nihkus Henri Anieri asemele rünnaku tippu, äärele toodi Siim Lutsu asemele Martin Miller ja keskväljale tuli Ilja Antonov.

Raske on nii nappide minutite alusel põhjapanevalt väita, et puhta ääre (Luts) vahetamine keskpoolkaitsja (Antonov) vastu oli parem lahendus kui avapoolajal nähtu, kuid ent ründefaasis aktiivsem ja loovam oli Eesti mäng lõpuminutitel küll.

Pilt hetkeolukorrast peaks Reimil nüüd ees olema, ehk näeme tänu sellele teisipäeval Gruusia vastu ka rünnakul rohkem elevust tekitavat Eestit.

Enne mängu:

Vassiljev on 13. mees, kes koondises saja mänguni jõuab. Enne teda on sellega hakkama saanud praegu koondise treeneritepingil istuvad Martin Reim, Andres Oper ja Mart Poom, samuti Marko Kristal, Enar Jääger, Ragnar Klavan, Kristen Viikmäe, Raio Piiroja, Dmitri Kruglov, Joel Lindpere, Aleksandr Dmitrijev ja Indrek Zelinski.

2006. aasta mais sinisärgis debüüdi teinud Vassiljevi jaoks on tänane mängupaik märgiline koht, sest just siin lõi ta 2009. aasta märtsis ehk peaaegu täpselt üheksa aastat tagasi oma esimese koondisevärava. MM-valikmängus tegi see tabamus seisuks 1:1, lõpuks lepiti 2:2 viiki. Tänaseks on Vassiljevil koondiseväravaid 23, mis annab talle koondise kõigi aegade edetabelis kolmanda koha. Oper on 15, Zelinski aga kõigest nelja värava kaugusel.

Eesti ja Armeenia on omavahel mänginud neli korda. 1998. aastal võitsid võõrustajad Abovjanis maavõistluse 2:1 (Eesti värava lõi Zelinski), aasta hiljem vastas Eesti aga Pärnus 2:0 samaga. Väravate autoriteks olid viimase tosina minuti jooksul Kristal ja Dmitri Ustritski. 2009. aastal lepiti eelmainitud valikmängus 2:2 viiki, kodus suutis Eesti aga vaid paar päeva hiljem tänu Sander Puri väravale 1:0 võita. Seega oleme omavaheliste mängude võrdluses Armeenia vastu seni peal.

Tänases mängus lubas Reim küll otsida toimivaid alternatiive tavapärasele 5-4-1 taktikale, kuid samas panna platsile tugeva koosseisu. «Meil on 24 mängijat kaasas, loomulikult tahaks kõigile kahe mängu peale minuteid anda, aga alati ei saa seda ette lubada. Samas läheme esimest mängu mängima ikkagi üsna kindla peale koosseisuga ja plaan on tuua värskust vahetustega, kohe hullult eksperimenteerima ei hakka,» kinnitas Reim eilsel pressikonverentsil.

See tähendab, et näiteks debütant Märten Kuusk ja koondise ridadesse naasnud Igor Morozov alustavad täna pingilt. «Et neil oleks aega kõrvaltvaatajana süsteemiga harjuda,» selgitas Reim. Terved ja mänguvalmis on kõik mehed, kes Kaukaasiasse kaasa võeti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles