Maicel Uibo eriotsuse hind on EOK jaoks 15 000 eurot

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsmevõistluse MM-pronks Maicel Uibo.
Seitsmevõistluse MM-pronks Maicel Uibo. Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/Scanpix

Eesti Olümpiakomitee (EOK) tippspordikomisjon otsustas, et Birgminghami sise-MMil seitsmevõistluses pronksmedali võitnud Maicel Uibo saab kuni augustis toimuva EMini B-kategooria toetust.

Kuna meeste seitsmevõistlus pole olümpiaala, ei kvalifitseerunud Uibo EOK reeglite alusel A-kategooria toetusele (2500 eurot palka + 2200 eurot ettevalmistustoetust, miinus maksud, lisaks treeneri toetus 1500 eurot), mille näiteks kümnevõistluse MM-pronks endaga kaasa tooks.

Tippspordikomisjoni esimehe Tõnu Tõniste sõnul polnud tegelikult A-kategooria toetuse maksmine täna isegi arutelu all, kuigi kergejõustikuliit oli neile sellekohase palve esitanud.

Üheskoos jõuti konsensuslikult otsusele, et Uibole makstakse viis kuud ehk kuni augustini (kaasaarvatud – toim) B-kategooria toetust (1600 eurot palka + 1400 eurot ettevalmistustoetust, miinus maksud). Toetust hakkab saama ka tema treener Petros Kyprianou (1200 eurot).

«Meil oli arutluse all, mis saab siis, kui ta EMile ei kvalifitseeru. Kas me siis jätame augustikuu maksmata? Otsustasime asja mitte keeruliseks ajada ning jätsime augusti sisse,» selgitas Tõniste.

Berliini EM toimub 7. – 12. augustini. Selleks, et Uibo B-kategooria toetust edasi teeniks, peab ta kümnevõistluses võitma kas hõbe- või pronksmedali. A-kategooria toetuse tagaks ta endale kuldmedaliga. Kusjuures, Berliinis medalit võites tagaks Uibo endale toetuse kaheks aastaks, mitte viieks kuuks.

«Meil on reeglid paigas, mida tuleb austada, kuid alati tuleb asjadele peale vaadata objektiivselt. Kindlasti oli see juhtum erandlik, mis ei muutu reegliks,» ütles Tõniste asja kokku võttes.

Eeldades, et ilma eriotsuseta hakatuks Uibole maksma täismahus C-taseme toetust (600 eurot + 600 eurot treenerile), oli tänase otsuse hind EOK jaoks 15 000 eurot. Just nii palju erinevad viie kuu peale kokku B- ja C-kategooria toetused (vastavalt 21 000 ja 6000 eurot).

Kui aga rahuldatuks kergejõustikuliidu soov ja määratuks Uibole kaheks aastaks A-kategooria toetus, olnuks selle väljamineku koguhind EOK jaoks 148 800 eurot.

EOK tippspordikomisjoni kuuluvad Tõnu Tõniste, Jaan Talts, Erki Nool, Anna Levandi, Jaak Mae, Jaan Kirsipuu, Aavo Põhjala, Jaanus Kriisk, EOK sekretariaadis vastutab tippspordi eest spordidirektor Martti Raju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles