Pensionär Michael Jordan teenib jätkuvalt ulmelisi summasid

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Jordan oma populaarsuse tipul 1996. aastal.
Michael Jordan oma populaarsuse tipul 1996. aastal. Foto: Robert Grant / Scanpix

Korvpallilegend Michael Jordan riputas ketsid varna 1993. Ja 1998. Ja lõpuks jäädavalt 2003. Kuigi tema kuulsuse tippajad, kus ta mängis teiste seas korvpalli Bugs Bunnyga, jäävad juba kahe aastakümne taha, teenib pallivõlur praegugi ulmelisi summasid. Forbesi sõnul kasvas mehe varanduse väärtus viimase aastaga 220 000 000 euro võrra ja on nüüd 1,33 miljardit eurot.

Jordani rahakuse põhjus peitub sealsamas, kus tema kuulsuse allikas – korvpalliliigas NBA. Nimelt omab legendaarne mängija ca 90 protsenti Charlotte Hornetsi võistkonnast.

Hornets on NBA mõttes kehv meeskond. Viimase 14 aasta jooksul on play-offi jõutud vaid kolmel korral (sisse on arvestatud ka tänavune eesootav põrumine) ning Jordan pole ka edukaimatel aastatel veel näinud oma meeskonda avaringist edenemas. Ometi on USA suured pallimänguliigad meeletud rahamagnetid ja sellega kaasnev tulu on ka Jordani varakuse kasvu taga.

55 aastat noor Michael Jordan
55 aastat noor Michael Jordan Foto: STREETER LECKA/AFP/Scanpix

NBA on hiljuti sõlminud mängijatega klubidele soodsa kollektiivlepingu ja teinud mahlaka teleülekandekokkuleppe. Lisaks on välisturge arvestades tegu kõige suurema kasvupotentsiaaliga USA pallimängusarjaga. Kõigi faktorite kokkuarvutamisel ongi NBA klubide väärtus viimase viie aastaga peaaegu kolmekordistanud.

Esimest korda ajaloos on Forbesi hinnangul kõik NBA klubid väärt üle miljardi dollari (800 miljoni euro). Hornetsi väärusteks peetakse nüüd 850 miljonit eurot (120 miljonit moodustavad võlad), mis annab Memphis Grizzliesi ja New Orleans Pelicansi järel tagantpoolt teise koha.

Teine Jordani õuele seilav rahalaev on mehe jätkuv koostöö jalatsitootja Nike’iga. Jordani brändi kandvate tossude käive oli mullu 2,5 miljardit eurot, millest endine korvpallituus pistis taskusse üle 80 miljoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles