Palja ihu näitamise keeld ajas tantsutüdrukul kopsu üle maksa

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Orleans Saintsi tantsutüdruk.
New Orleans Saintsi tantsutüdruk. Foto: Sean Gardner/AFP/Scanpix

Pururikast ameerika jalgpalli profiliigat NFLi ähvardab kohtulahing soolise võrdõiguslikkuse küsimuses, sest New Orleans Saintsi klubi endine tantsutüdruk Bailey Davis esitas oma vallandamise asjus kaebuse föderaalsele võrdõiguslikkuse järelvalveorganile (Equal Employment Opportunity Commission).

Davis vallandati, sest ta avaldas oma kinnisel Instagrami-kontol foto, kus kannab supelkostüümi. Saintsis kehtivad aga reeglid, mis keelavad tantsutüdrukutel avaldada sotsiaalmeedias fotosid, kus nad on alasti, poolalasti või aluspesus. Davise kaebuse sisu on lihtne – Saintsis kehtivad mängijatele ja tantsutüdrukutele, kes mõlemad klubi palgalised töötajad, hoopis erinevad reeglid.

Näiteks on tantsutüdrukutel keelatud mängijatega kontakti otsimine, aga vastupidist keeldu pole. Samuti ei ole tantsutüdrukutel lubatud mängijaid – mitte ainult enda meeskonna, vaid kõiki NFLi umbes 2000 mängijat – sotsiaalmeedias jälgida ja neile on pandud kohustus blokeerida kõik mängijate kontaktisoovid.

Enamgi veel. Kui tantsutüdruk satub restorani, kus meeskonna mängija juba einestab, peab neiu lahkuma. Aga kui mängija tuleb restorani, kus viibib tantsutüdruk, peab lahkuma samuti viimane. Saintsi väitel on reeglid kehtestatud üllal eesmärgil – et mängijad tantsutüdrukuid jahtides viimaseid liigselt kimbutama ei hakkaks.

Davise advokaat Sara Blackwell lõi säärase väite pihuks ja põrmuks. «Antiikne stereotüüp, et naistel tuleb enda kaitseks varjuda, pole Ameerika Ühendriikides aktsepteeritud. Eriti mitte töökohas,» märkis Blackwell.

Ajalehe New York Times teatel on ebameeldivaid juhtumeid esinenud teisteski NFLi klubides. Näiteks Oakland Raidersi, Cincinnati Bengalsi ja Tampa Bay Buccaneersi tantsutüdrukud on erinevates kohtuasjades võitnud tööandjatelt korralikke hüvitusi, sest neile kas ei makstud miinimumpalka või ei tasutud tööga seotud kulusid (meik ja riided).

Bailey Davis postitas Instagrami-kontole foto, kus kannab võrdõiguslikkuse sõnumit edastavat särki:

 

It’s time for equal rules, and now we’re being heard. #leveltheplayingfield #2018

A post shared by Bailey Davis (@jacalynbailey) on

Üks foto Davise Instagrami-kontol, mis rikub tema endise tööandja New Orleans Saintsi poolt tantsutüdrukutele kehtestatud reegleid:

 

Water u doin ? #pun #staysalty

A post shared by Bailey Davis (@jacalynbailey) on

Davis töötas Saintsi tantsutüdrukuna enam kui kolm hooaega.

 

Catch footballs not feelings.im fine

A post shared by Bailey Davis (@jacalynbailey) on

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles