Ei mingit tulevärki: suure tiitlimatši võitja selgus alles kohtunike otsusega (2)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Cardiffis toimunud profipoksi üliraskekaalu suure tiitlimatši võitis britt Anthony Joshua. Seejuures madistas vastane Joseph Parker temaga kui võrdne võrdsega ning võitja selgus alles kohtunike otsusega, mis andis eelise Joshuale. 

Kuigi Joshua proovis Parkerit endast välja viia ning suutis ta ka veidike tuikuma lüüa, ei õnnestunud britil Uus-Meremaa sportlast nokauteerida ning esimest korda oma karjääri jooksul jõudis britt viimasesse raundi. 

Sealgi ei suutnud kumbki aga imet teha ning kohtunike üksmeelse otsusega võitis maailmameistritiitli Joshua. Sellega teenis Joshua nii WBO, WBA kui IBFi meistrivööd. 

Ainus raskekaalupoksi maailmameistrivöö, mida Joshua-Parkeri matšis mängus polnud, kuulub Deontay Wilderile. 

ENNE MATŠI:

Foto: GRAPHIC NEWS

Ei juhtu just tihti, et nädalavahetuse suurim spordisündmus toimub Walesis. Mullu oli nii vast kahel korral – meie mätta otsast vaadates MM-ralli ajal, ülejäänud maailmale aga jalgpalli Meistrite liiga finaalis. Cardiffi Millenniumi staadion on spordiilma kese ka täna õhtul, kui Anthony Joshua teeb loodetavasti tuupi Joseph Parkerile.

Ah et miks nõnda erapoolik lootus? Õigustatud küsimus, sest paberil on poksijad igati võrreldava tasemega. IBF ja IBO raskekaalu meistrivöö omanik, lisaks mitme tiitli valdamisega kaasneva WBA supervöö kandja Joshua on oma senise karjääri jooksul võitnud kõik 20 profimatši enne lõpukella kõlamist. Valitsev WBO maailmameister Parker on võitnud 24 matši, kuid neist «vaid» 18 nokaudiga.

Ometi on meeste kaliibrites märgatav vahe. Parker on Samoa juurtega, kuid esindab ametlikult Uus-Meremaad. Maakera kuklapoolel on ta pidanud ka valdava enamiku oma poksimatšidest – sisuliselt on tema karjäär olnud maailma spordiavalikkuse eest varjul. Kvaliteedimärgiks pole ka tema hiljutised matšid – kuigi mees jätkab kaotuseta, on tema viimased kolm duelli läinud kohtunike otsustada ja neist kahes pole tema võit olnud ühehäälne. Väidetavalt segas Parkerit neis lahingutes küünarnukivigastus, mis on pärast mitut operatsiooni lõpuks paranenud.

Joshua on aga maailmatäht. Londoni olümpiamängudel võidetud kuldmedaliga sai temast Suurbritannia kullake ning kui mullu aprillis klohmis ta Wembley staadionil rohkem kui 90 000 pealtvaataja ees läbi Vladimir Klitško, panid teda tähele ka ülejäänud planeedi spordihuvilised. Kuigi Joshua on paljudele poksijatele omaselt äkilise iseloomuga, kiidetakse tema siirast ja sõbralikku suhtlusstiili, mis tõstab massimeedia vahendusel mehe mainet veelgi.

Kui lisada siia ilmne fakt, et tegu on hea poksijaga, ongi koos kompott, mille pärast tahetakse Joshuat näha esimese raskekaalupoksiülese maailmameistrina pärast Lennox Lewist (1999–2000). Plaani järgi on kõigi tiitlite ühendamiseni jäänud veel vaid kaks sammu: esiteks Parkeri alistamine täna ja teiseks  järgmise võitlusena lahing WBC sarja hetkemeistri Deontay Wilderiga.

Just Wilderi matši ootusele on keskendunud ka suur osa tänase kohtumise meediakajastusest. Joshua on teinud kõik, et teemat summutada, rõhutades, et ta keskendub alati kindlale ja mitte kunagi potentsiaalselt ees ootavale megalahingule. «Ma ei saa muretseda tuleviku pärast. Kõik mõtted on laupäeval. Laupäeva õhtu on juba piisavalt tähtis. Laupäevaõhtune matš on tohutult oluline.»

Parkeri ülesanne on see stsenaarium lörtsida. «Mul on kiirust, jõudu, oskusi, tehnikat – kõike,» rääkis uusmeremaalane oma relvadest. «Läheme sõtta!»

«Hea, et ta lahingut tahab,» ei jäänud Joshua vastust võlgu. «Poksis on vaja vaid tugevat lõuga ja paremat kätt, aga ma olen detailide kallal vaeva näinud – tehnika, vastulöögid. Loodetavasti langeb Parker minu seatud lõksu, sest kavatsen teda ka paari tugeva löögiga üllatada. Nii et olen sõjaks valmis.»

Britt, kes on väitnud, et mitte ükski inimene ei ole võimeline teda alistama, kavatseb favoriidikoormat edasi kanda ja oma nokaudiseeriat pikendada. «Viiendast kaheksanda raundini on õhtu raske, aga kui kõik kulgeb plaanipäraselt, siis vast kaheksandas-üheksandas raundis hakkab Parker väsima,» prognoosis ta.

Wilder hoiab pöialt Parkerile

Ainus raskekaalupoksi maailmameistrivöö, mis Joshua-Parkeri matšis mängus pole, kuulub Deontay Wilderile. Kuigi ameeriklane ihkab kohtuda megalahingus tänase võitjaga, ei leia teda publiku seast. Nimelt tahtis Wilder, kes kuu algul kaitses oma WBC meistritiitlit Luis Ortizi vastu, pärast matši ringi ronida ja oma tulevasele vastasele silma vaadata, kuid Joshua mänedžer ja võitluse korraldaja Eddie Hearn ei andnud talle selleks luba. Samal põhjusel valis Wilder ka oma soosiku: «Eelistan Parkerit, sest mul on Eddie Hearnist ja tema taktikast kõrini. Põikleb muudkui kõrvale ega taha võidelda. Nad keeravad selle spordiala untsu.»

Hearn andis vastulöögi, jahutades kõvasti lootusi Wilderi ja Joshua võimalikust kohtumisest – tema arvates peaks Wilder selle matši välja teenima lahingus Dillian Whyte’iga, kelle ainsa kaotuse 23 võidu kõrvale vormistas just Joshua. Wilder on teoorias nõus Whyte’iga madistama, aga seda vaid juhul, kui lepingusse pannakse punkt, mis garanteerib talle kohtumise Joshuaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles