Premier League on hädas Eestiski populaarse huuletubakaga

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huuletubakas. Pilt on illustratiivne.
Huuletubakas. Pilt on illustratiivne. Foto: MIKAEL SJOBERG/MIKAEL SJ?BERG

Inglismaa jalgpalli kõrgliiga jalgpalluritele meeldib lõõgastuda snusi ehk huuletubaka abil. Asi on läinud koguni sedavõrd kaugele, et mõne klubi sisekorraeeskirjades on huuletubaka tarbimine ära keelatud ning patustajaid ootab ees krõbe rahatrahv.

Sportsmail kirjutab, et huuletuba müümine on alates 1992. aastast enamikes Euroopa riikides keelatud, erandiks on eelkõige Skandinaavia riigid.

Inglismaa kõrgliiga teadaolevalt kõige nimekamad snusitarbijad on Wayne Rooney ja Jamie Vardy, kuid eriti populaarne olevat huuletubakas just nooremate mängijate seas.

Probleem seisneb aga selles, et huuletubaka tarvitamine kõrgendab vähki haigestumise riski. Kuigi snusi kasutamine pole WADA koodeksi järgi keelatud, on see praegu dopinguorganisatsiooni kõrgendatud tähelepanu all.

2016. aastal avaldatud autobiograafias ütles Vardy, et mõni mängija kasutab snusi isegi mängu ajal.

Anonüümsust palunud Premier League’i peatreeneri sõnul on probleem üsna tõsine. «Noorte tarvitajate arv kasvab väga kiirelt. Vahetuspingil kasutatakse seda tihti. See on vastik ja murettekitav.»

Ühe Inglismaa esiliiga treeneri sõnul on olukord suisa katastroofiline. «Mängijad panevad snusi kohe pärast lõpuvilet huule alla. Järgmine kord, kui jalgpalli vaatate, siis pöörake tähelepanu nende ülemisele huulele. Mõni vahetusmängija tarvitab seda isegi kolm korda mängu jooksul.»

Inglismaa jalgpalliliit ootab praegu WADA monitooringu järeldusi ning enne midagi keelama ei hakka. Küll aga on jalgpalliliit mängijatele huuletubaka tarvitamise ohtudest teada andnud.

Huuletubakas on ka Eesti spordis levinud probleem, eriti võistkonnaaladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles