Manchester City võib sel hooajal purustada üheksa rekordit, üks uskumatum kui teine

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester City liigub rekordilainel.
Manchester City liigub rekordilainel. Foto: Paul Ellis/AFP/Scanpix

Manchester City kroonitakse tänavu Inglismaa jalgpallimeistriks: see on ammu selge. Matemaatiliselt võib kõik klaariks saada juba laupäeval, kui City võõrustab linnarivaali ja ühtlasi lähimat jälitajat Manchester Unitedit. Ent lisaks on Cityl võimalik püstitada hulk Inglismaa kõrgliiga rekordeid.

Tegu on Premier League'i rekorditega ehk arvestust peetakse alates 1992. aastast, mil liiga selle nime all rekonstrueeriti. Arvestades aga liigasse kuuluvate meeskondade arvu ning näiteks sedagi, et kolme punkti hakati võidu eest Inglismaal jagama alles 1981. aastal, pole City saavutustele võrdväärset võtta ka varasemast ajast.

Manchester City võimalikud rekordid

  • Cityl on võimalik tõusta kõige varem tiitli kindlustanud meeskonnaks, kui nad 7. aprillil Unitedist jagu saavad. Senine tippsaavutus kuulubki seejuures just Unitedile, kes tuli 2001. aastal meistriks 14. aprillil.
  • City on praegu kogunud 84 punkti ning neil on pidamata veel seitse mängu. Kui need kõik võidetaks, kogutaks hooaja lõpuks 105 punkti. Ent senine hooaja punktirekord on 2005. aastast 95 punktiga Chelsea nimel ning tundub Cityle enam kui jõukohane.
  • Samuti on Cityl hea võimalus Chelsealt endale võtta suurima võitude arvu rekord. Chelsea sai neid mullu kirja 30, City on praegu 27 peal.
  • Koduvõitude rekordit saab City korrata, ent mitte uuendada: Etihadi staadionil on neil pidada veel neli mängu ning kui need kõik võidetakse, lõpetatakse hooaeg 18 koduvõiduga. Sama on varem suutnud Chelsea (2005-06), Manchester United (2010-11) ja City ise (2011-12). Raskeim duell ongi Cityt ees ootamas Unitediga, ülejäänud kolmes kodumängus võõrustatakse Brightonit, Swanseat ja Huddersfieldi.
  • Võõrsil võidetud mängude arvestuses on Cityl seevastu rekordišanss alles. Chelsea võitis hooajal 2004-05 võõral väljakul 15 kohtumist, City võib võita 16. Selleks tuleb neil veel alistada Tottenham, West Ham ja Southampton, kellest kõige kõvemat vastupanu pakub kindlasti esimene.
  • Chelsea lõi 2010. aastal meistriks tulles hooajaga 103 väravat ehk keskmiselt 2,86 mängus. City on seni löönud 31 mänguga 88 ehk keskmiselt 2,83. Nõuab pingutust, aga on samuti tehtav.
  • Samast hooajast on Chelsea nimel ka positiivse väravate vahe rekord (+71). Cityl on see praegu (+67) ehk juba üksainus suureskooriline võit aitaks neil kas või järgmises voorus Chelsea tulemusest mööduda.
  • Premier League'i ajaloos on ühe hooajaga võõrsil enim väravaid löönud Liverpool, kes ei ilmutanud hooajal 2013-14 vähimatki viisakust ning kostitas võõrustajaid 18 mängus kokku 48 tabamusega. City on seni löönud võõral väljakul 37 väravat ehk peab kolmes viimases mängus Tottenhami, West Hami ja Southamptonit suureskooriliselt kolkima, kui seda rekordit endale soovib.
  • Ning lõpetuseks on Cityl võimalik oma vihavaenlaselt Unitedilt veel üks rekord enda kätte saada. United tuli hooajal 1999-2000 meistriks 18-punktilise eduga lähima jälitaja Arsenali ees. City edestab praegu Unitedit 16 punktiga ehk laupäevane võit käristaks vahe 19 punktile. Niisugusel juhul tuleb ainult hooaja viimase kuue mängu kokkuvõttes Unitedist paremini esineda ja seegi rekord on käes.

Kokkuvõttes on Cityl nimetatud üheksast tipptulemusest hea või väga hea võimalus enda nimele saada vähemalt viis (varaseim tiitli kindlustamine, punktid, võidud, väravate vahe ja edu hooaja lõppedes). Nii kodu- kui ka võõrsilvõitude rekordi puhul on tõenäoline selle kordamine, keskmise väravatearvu tipptulemuse püüdmiseks peab veel kõvasti vaeva nägema ning võõrsil löödud väravate rekordi püstitamiseks tuleb vastastele kütta vähemalt üks kõva saun, pigem isegi kaks. Teisalt on Unitedil võimalus City rekordijahti juba laupäeval kõvasti rikkuda ning seda Manchesteri punane klubi kindlasti ka teha plaanib. Tasub arvestada, et City peab nii Unitedi-mängu eel kui järel Meistrite liigas lahingu Liverpooliga ning kindlasti on Pep Guardiola peatähelepanu just neil mängudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles