Kim Jong-uni avaldus ajas Tokyo olümpia korraldajad segadusse

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo suveolümpiamängud toimuvad 2020. aastal.
Tokyo suveolümpiamängud toimuvad 2020. aastal. Foto: Toru Hanai/REUTERS

Põhja-Korea riigipea Kim Jong-un teatas möödunud nädalavahetusel Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendi Thomas Bachiga kohtudes, et kindlasti osaletakse tulevastel olümpiamängudel Tokyos ja Pekingis. See aga tekitab jaapanlastele väikese probleemi – nimelt on põhjakorealastele Jaapanisse sissesõidukeeld, vahendab Inside the Games.

Kahe riigi suhted läksid teravaks pärast seda, kui Põhja-Korea alustas tuumaprogrammi ning saatis aastatel 1977-1983 riigist välja kõik jaapanlased kui võõrriigi agendid. 2014. aastal aset leidnud küsitluse põhjal loeb 91% jaapanlastest Põhja-Korea mõju negatiivseks.

Thomas Bach kohtus Kim Jong-uniga
Thomas Bach kohtus Kim Jong-uniga Foto: ?????/AP

Eriti pingeliseks läks olukord siis, kui Põhja-Korea raketikatsetused kaasasid eelmisel aastal ka Jaapanit – kaks raketti lendasid üle Jaapani territooriumi.

Jaapani valitsuse eestkõneleja Yoshihide Suga sõnul on see kindlasti Tokyo olümpia korraldajatele murekohaks, sest jaapanlased peavad kindlasti olümpia õnnestumise nimel oma välispoliitikat muutma. Küll aga ei välistanud Suga võimalust, et Põhja-Koreal lastaks siiski olümpiamängudel osaleda – seda mõistagi juhul kui Põhja-Korea ise näitab oma agressioonide leebumist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles