Ametlik: Tänakule edu toonud trikki ei tohi MM-sarjas enam korrata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja 2018. aasta Mehhiko ralli viimasel võistluspäeval.
Ott Tänak ja Martin Järveoja 2018. aasta Mehhiko ralli viimasel võistluspäeval. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Rahvusvaheline Autoliit (FIA) kinnitas ametlikult reeglimuudatuse, mille kohaselt ei tohi autoralli MM-sarjas punktikatsel enam stardikohaga kavaldada ega meelega ajatrahvi võtta. Kes veel sellisel moel käitub, see kaotab õiguse lisapunkte teenida.

Muudatuse tingis Sebastien Ogier' käitumine Rootsi rallil, mida kordasid Mehhikos nii Ott Tänak kui ka Thierry Neuville. Mehed, kes olid juba niikuinii kaotanud lootuse ralli kokkuvõttes kõrget üldkohta püüda, teenisid meelega ajatrahvi, et saade punktikatseks hilisem ehk parem stardipositsioon. Tänak suutis ainsana võtta plaanist maksimumi ehk viis lisapunkti, Ogier sai Rootsis juurde neli ja Neuville Mehhikos kolm punkti.

Mehhiko ralli eel pöördus FIA tiimide poole palvega sel moel mitte trikitada, kuid võistkonnad naersid selle üksmeelselt välja: kui midagi tahetakse keelata, tehtagu seda reegliteraamatu abiga. Meelega võetud ajatrahvid jätsid aga startivate autode vahele suure ajavahe, mis ei meeldinud mõistagi teleülekannete vaatajatele.

Nüüd on reeglites punkt, mis hakkab kehtima alates sel nädalavahetusel sõidetavast Korsika rallist ja sätestab, et oma stardijärjekorra loovutamine toob kaasa punktikatse punktidest ilmajäämise. Ametlikult põhjendatakse reegliparandust ennekõike turvalisusega: nii Rootsis kui ka Mehhikos kippusid pikalt tühja teed silmitsema pidanud pealtvaatajad paremat vaatamiskohta otsima, mis tegi korraldajatel nende kontrolli all hoidmise raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles