Kahe kuulsuse sõprus, mis on rinda pistnud ka vikatimehega

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks presidenti: Jean Todt ja Ari Vatanen
Kaks presidenti: Jean Todt ja Ari Vatanen Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

«Oleme koos näinud kõike, võitnud kõike, kaotanud kõike. Ja tõsi, mõnel aastal me ei rääkinud peaaegu üldse. Aga see on ju kõigest elu,» räägib Eesti Autospordiliidu loots Ari Vatanen oma pea 40-aastasest sõprusest rahvusvahelise autoliidu (FIA) juhi Jean Todtiga. Möödunud nädalal kohtuti Eestis ning Vatanen saatis prantslasest semu hea meelega. Turbas avatud mootorispordimuuseumis Momu meenutati härdusega möödunut.  

Mõistagi sai sõprus – seda küll konarlikult– alguse ralliradadel. 1981. aastal tuli Vatanen koos kaardilugeja David Richardsiga maailmameistriks, samal ajal kui Guy Frequelinile legendi lugenud Todt jäi teiseks. Todt asus õige pea aga Peugeot’ rallitiimi juhiks ning endistest konkurentidest said ülemus ja alluv.

Ustavat sõpra, kellele saab igas olukorras toetuda, nägi Vatanen Todtis aga pea 30 aastat tagasi Argentiina rallil, kui Vatanen kihutas 190-kilomeetrise tunnikiirusega mööda sirget teed, takerdus rattaga mudaga kaetud auku ning paiskus teelt välja.

«Ma sain peaaegu surma ja tema toetus oli absoluutselt imeline,» räägib Vatanen. Selliseid hetki on meestel veelgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles